Vad lever Spanien av?

Innehållsförteckning

Vad lever Spanien av?

Vad lever Spanien av?

Spanien är eurozonens fjärde största ekonomi. Sedan mitten av 1980-talet har det förvandlats från ett fattigt jordbruksland till en industrination med en stor tjänstesektor, främst turism.

Vad har Spanien?

Spanien har goda tillgångar på mineraler, särskilt pottaska, svavelkis, järnmalm och kvicksilver. Landet importerar det mesta av den energi som förbrukas, men på senare tid har oljereserver upptäckts utanför Kanarieöarna och skiffergas i Baskien. Spanien är världsledande på att producera vindkraft.

Vad finns det mycket av i Spanien?

Några exempel är tortilla ("tortilla de patata", "tortilla española" eller helt enkelt "tortilla"), paella, olika stuvningar, migas, korvar (som embutidos, chorizo och morcilla), serranoskinka och ostar. Det finns även många bönbaserade rötter (kikärter, linser, haricots verts), soppor och bröd.

Vad är det för natur i Spanien?

Spanien uppvisar en stor rikedom av olika naturtyper. Landet domineras av berg, högslätter och en lång (7 268 km) kust. I nordväst stupar bergen direkt ned i Atlanten och skapar en dramatisk kust. ... De södra och östra delarna av Spanien åtnjuter ett behagligt medelhavsklimat.

Vad lever man av i Italien?

Olja utvinns visserligen i södra Italien och naturgas i Podalen i norr, men det täcker bara en liten del av behovet. I övrigt utvinns bland annat koppar, fältspat, pimpsten, salt, gips, lera och ämnen som används för att tillverka cement. Italien har dessutom sin berömda marmor i Carrara.

Hur mycket skog har Spanien?

Drygt en tredjedel av landets yta täcks av skog, som till stor del ägs av stat och kommun. Kalhuggning, skogsbränder och jordförstörelse har tärt på trädbeståndet. Trots det ökar skogsbruket som ett resultat av de senaste årens EU-stödda återplantering av träd. Spanien har EU:s största fiskeflotta.

Vad är den vanligaste maträtten i Spanien?

Paella är kanske den mest kända spanska maträtten, med oändliga varianter som skapats genom åren. Risgrytan kommer från Valencia, där den traditionellt är förberedd med exempelvis kyckling, skaldjur eller sniglar.

Relaterade inlägg: