Vad handlade de nordiska myterna om?

Innehållsförteckning

Vad handlade de nordiska myterna om?

Vad handlade de nordiska myterna om?

I Nordiska myter– från Yggdrasil till Ragnarök möter vi Oden – den mäktigaste av de mäktige, vis, modig och beräknande; Tor – Odens son, otroligt stark, men inte den smartaste; och Loke – son till en jätte, blodsbroder till Oden och en trickster och manipulatör.

Hur levde man under asatron?

Ingen må åkalla hult eller högar eller hedniska gudar, helgedomar eller stavgårdar«. Men även långt senare, ända in på 1800-talet, levde asatron kvar i folks medvetande. Ett exempel är så kallade åskviggar, det vill säga forntida stenyxor som bönderna hittade i marken.

Vem trodde på asagudarna?

Nordbornas äldre religion brukar även kallas för asatro eftersom deras viktigaste gudar var asar. Asatron fanns hos alla germanska folk i Nordeuropa innan kristendomen trängde bort den.

Vad tror man på inom asatron?

Asatro tillhör de polyteistiska religionerna, och förutom gudar tror man även på olika naturväsen. Asatron är en del av en större familj av indoeuropeiska religioner där man även finner grekisk, romersk och slavisk fornreligion. Det finns även motsvarigheter till asatrons panteon i den indiska hinduismen.

Var kommer nordisk mytologi?

Nordisk mytologi är den samling myter som fanns i Norden under förkristen tid, ofta starkt förknippade med vikingatiden. ... De viktigaste källorna till dessa myter är den poetiska Eddan och Snorres Edda från 1200-talet.

Vad heter de nordiska gudarna?

Innehåll för Gudar och gudinnor i Norden

  • Förord 7.
  • Balder - den godaste av dem alla 13.
  • Brage - skaldekonstens gudom 15.
  • Eir - läkekonstens gudinna 17.
  • Forsete - gudarnas domare 19.
  • Frej - fruktbarhetens gudom 21.
  • Freja - älskogens gudinna 23.
  • Frigg - den allvetande gudinnan 25.

Hur länge pågick asatron?

Modern asatro, även kallad Forn sed eller nordisk sed, är yttringar av fornnordisk religion och folktro från slutet av 1960-talet fram till idag. Asatron är en modern religion som växt fram i nutid, men med historiska rötter.

Vilka är de viktigaste källorna till den fornnordiska religionen?

De viktigaste källorna till dessa myter är den poetiska Eddan och Snorres Edda från 1200-talet.

Vad trodde man att åskväder berodde på vikingatiden?

När blixten slog ned i ett berg trodde man att det bodde troll där. På Gotland kallades åskmolnen för buckar (bockar). Som en förklaring till att troll inte så ofta syntes till längre så sade man in på 1900-talet i Småland att Tor hade slagit ihjäl de flesta så att de nästan blivit utrotade.

Vem var guden Loke?

Loke är en av de mest kända figurerna i den nordiska mytologin, men han skiljer sig från gudar som Oden, Tor och Frej på avgörande punkter. Vissa menar att han inte ens ska räknas till gudarna eftersom hans föräldrar var jättar och hans egenskaper avviker från de övrigas.

Relaterade inlägg: