Vad finns kvar av bronsåldern på Kreta?

Innehållsförteckning

Vad finns kvar av bronsåldern på Kreta?

Vad finns kvar av bronsåldern på Kreta?

De återuppbyggde Knossos och några mindre palats, texter skrivna på mykenska med Linear B har hittats i Knossos och Chania. Vid 1100 f.Kr. överföll dorerna från Balkan Kreta och tog kontroll över ön, vilket innebar det definitiva slutet för den minoiska civilisationen.

Vilken ögrupp tillhör Kreta?

Egeiska öarna (grekiska: Νησιά Αιγαίου/Nisiá Aigaíou; turkiska: Ege Adaları) är en arkipelag av öar i Egeiska havet. Området avgränsas i norr och väster av det grekiska fastlandet, i söder av ön Kreta och i öster av Anatolien som tillhör Turkiet.

Hur många människor bor på Kreta?

Kreta är Greklands största ö och ligger i södra Medelhavet. Ön är ca 26 mil lång och 6 mil på bredaste stället. Här bor ca 600 000 bofasta invånare, varav hälften i Heraklion som är öns största stad. I Chania stad, öns näst största stad bor ca 70 000 och i Rethymnon, tredje största staden bor ca 30 000.

Hur skapades Kreta?

Historia. Enligt den grekiska mytologin var Kreta hemvist åt den grekiska guden Zeus. Han förälskade sig i den feniciska prinsessan Europa och de fick en son vid namn Minos, som Europa födde på Kreta. Det var enligt legenden Minos som byggde palatset i Knossos.

Finns på Kreta?

På ön finns det fyra stora bergskedjor: Lefka Ori (Vita bergen), Psiloritisbergen (Idabergen), Lasithibergen och Sitiabergen. Kretas högsta berg är Ida eller Psiloritisberget, som är 2456 m högt. Det bor ca 623 000 personer på ön.

Vad heter havet vid Kreta?

Egeiska havet - Uppslagsverk - NE.se.

Vad heter huvudstaden på Kreta?

Städer[Redigera] Heraklion-Huvudstad på centrala Kreta. Chania-Den näst största staden, turistcentrumet på västra Kreta. Rethymnon-den tredje största staden och turistvänlig.

När skapades Kreta?

Under klassisk och hellenistisk tid präglades ön av de många befästa småstäderna som låg i ständiga krig med varandra. Efter den romerska erövringen 67 f.Kr. bildade Kreta tillsammans med Cyrenaika provinsen Creta et Cyrenae. Gortyn blev nu huvudstad, men Knossos fortfor att vara betydande till antikens slut.

När uppstod Kreta?

De första människorna kom till Kreta från Mindre Asien runt 6000 f.kr. Till en början levde människorna här ett typiskt stenåldersliv, men i takt med att nya människor kom till Kreta från runtom medelhavet, började snart en mer avancerad civilisation att ta sin form här.

Relaterade inlägg: