Vad är parabel fjädring?

Innehållsförteckning

Vad är parabel fjädring?

Vad är parabel fjädring?

Namnet parabelfjäder förklaras i dess form av en parabel från centrum ut till änden av bladet, dvs att bladen är tjockare i centrum och tunnas ut mot ändarna. Konstruktionen ger en jämn böjbelastning längs hela fjädern och materialet utnyttjas därav effektivt vilket resulterar i den låga vikten.

Hur regleras luftfjädring?

Fjäderelementen består av luftbälgar som fylls med luft av en kompressor, som oftast drivs av fordonets motor. Fördelar med luftfjädring framför konventionella stålfjädrar är bekväm åkkomfort och kontinuerligt variabel nivåreglering. Via kontrollventiler regleras trycket i luftbälgarna beroende på belastning.

Hur fungerar Bladfjädring?

Ibland har en del trapetsfjädrar en kallad hjälpfjäder för att förhindra att själva fjädern överböjs vid belastning. Om exempelvis en applikation har en bladfjäder som betecknas 3+1 innebär det att fjädern består av totalt 4 fjädrar där +1 syftar på att det finns 1 hjälpfjäder.

Är luftfjädring bra?

Luftfjädring, har som jag ser det, två fördelar: - Möjlighet att hålla fordonshöjden konstant oavsett last. - Fjädringen kan göras något mjukare än normalt i olastat tillstånd. Om man ofta kör med bilen tungt lastad kan alltså luftfjädring vara en fördel.

Relaterade inlägg: