Vilka vätskor finns i en bil?

Innehållsförteckning

Vilka vätskor finns i en bil?

Vilka vätskor finns i en bil?

Kontrollera bromsvätskan (Specialolja) och spolarvätskan (vatten och rengöringsmedel). De är de viktigaste vätskorna, för att du ska kunna bromsa och ha god sikt.

På vilka sätt kan du kontrollera vätskorna?

Oljenivån kontrollerar du med hjälp av oljestickan i motorrummet. Dra upp stickan, torka av den (för att få bort olja som stänkt upp under färd), sätt ner den i oljetanken och ta upp den igen för avläsning. Oljan fylls normalt på under ett skruvlock på motorblocket med texten OIL.

Vilken vätska ska fyllas på vart i bilen?

Motorolja och kylarvätska

  • Motorolja: Motoroljan smörjer motorns rörliga delar. Du kontrollerar motoroljans nivå med hjälp av stickan vid (A) och fyller på vid behov vid (B).
  • Kylarvätska: Kylarvätskan kyler motorn så att den inte blir överhettad och består av en 50/50-blandning av glykol och vatten. Du fyller på vid (C).

Vad betyder säkerhetskontroll?

Syftet med att göra en säkerhetskontroll är att du skall kunna upptäcka eventuella fel på bilen som kan äventyra trafiksäkerheten. Säkerhetskontroll bör genomföras med jämna mellanrum! Försök att alltid kontrollera punkterna i en viss ordning. Annars är det lätt att glömma bort något.

Varför gör man säkerhetskontroll av bilen?

Yttre säkerhetskontroll Under den yttre säkerhetskontrollen ska du kontrollera att all belysning fungerar som den ska, du ska kontrollera däck och blinkers, vindrutetorkare och olika vätskor.

Hur kontrollerar man spolarvätska?

Behållaren för spolarvätska sitter vanligtvis vid kanten av motorn och locket är för det mesta blått eller gult. På locket ser du en symbol för vindrutetorkare, vilket vanligtvis består av en vindruta med två streck. Behållaren har ofta ett streck som anger maxgräns för hur mycket spolarvätska du ska ha i som mest.

Vilken vätska ska fyllas på här bild till fråga bromsvätska spolarvätska motorolja kylarvätska?

Bromsvätska. Kylarvätska. Spolarvätska. Den vätskan som ska fyllas på i det här fallet är motorolja.

Vad ska du kunna säkerhetskontrollen på bilen?

Inre säkerhetskontroll

  • Inta korrekt körställningen och kontrollera speglarna samt att dörrarna är stängda.
  • Starta vindrutetorkarna (spola eventuellt rutan) och värmereglagen (fläkt, särskilt vid framrutan och defrostern till bakrutan).
  • Tuta en gång och sätt på dig bilbältet (dra till så att det sitter spänt).

Relaterade inlägg: