Vad är islams högtid?

Innehållsförteckning

Vad är islams högtid?

Vad är islams högtid?

Inom islam finns det två stora högtider som firas av många muslimer världen över. Den ena är eid al-adha, som infaller under vallfärden. Den andra är eid al-fitr, som infaller efter fastan.

Vad gör man under Eid Mubarak?

Eid al-fitr firas av alla muslimer även de som inte är aktivt troende. När man firar Eid klär man upp sig och besöker vänner och släktingar, bjuder festmåltider, gratulerar varandra med orden ”Eid Mubarak!”. Denna högtid är extra speciellt för barn eftersom de får presenter, nya kläder, pengar och gratulationer.

Vad menar muslimer när de talar om sina två eid?

Eid al-fitr[redigera | redigera wikitext] ... Eid al-fitr eller 'id al-fitr (arabiska: عيد الفطر) är det årliga fastebrytandets högtid som avslutar den muslimska fastemånaden ramadan. Högtiden kallas ofta för eid, vilket betyder "en återkommande lycka eller festglädje".

Vilket namn har den islamiska fastemånaden?

Fastemånaden Ramadan är den heligaste och mest firade tiden för muslimer runt om i världen. Det är en månad som har en enorm betydelse och sträcker sig över religioner – precis som jul. För många är ramadan en djupt andlig tid av bön, reflektion, avskildhet och att rena själen.

Vilka är de fem pelarna inom Islam och vad innebär de?

Det finns fem saker som är extra viktiga för många troende muslimer. Man kan säga att de här fem sakerna bär upp deras muslimska tro, ungefär som pelare. De kallas därför för Islams fem pelare. De fem pelarna är: trosbekännelsen, bönen, allmosan, fastan och vallfärden till Mecka.

Vad finns det för traditioner i islam?

Under ramadan får muslimerna inte äta eller dricka under den tid när solen är uppe (undantagsfall finns såklart). När fastemånaden är slut inträffar fastebrytandets fest "eid al-fitr". Denna fest brukar vara i tre dagar. Under dessa dagar ger man varandra presenter och äter riktigt god mat.

Varför och hur firas de två stora högtiderna under året?

Varför och hur firas de två stora högtiderna under året? Id al-fitr firas när fastemånaden ramadan tar slut. Det är en riktig glädjefest, som pågår under tre dagar. Id al-adha, offerfesten, firas i samband med vallfärden.

Vad säger man på eid?

När fastan är över firas eid al-fitr. Man firar att man deltagit och slutfört fastan genom att bland annat be eid-bönen och äta tillsammans. Eid al-fitr är den högtid som är mest känd för icke-muslimer, men egentligen är eid al-adha den större högtiden. Den infaller ungefär två månader senare.

Relaterade inlägg: