Vad är skillnaden på Allhelgona och Halloween?

Innehållsförteckning

Vad är skillnaden på Allhelgona och Halloween?

Vad är skillnaden på Allhelgona och Halloween?

Det är alltså alltid en lördag, vilket innebär att Alla Helgons dag infaller på olika datum varje år. Till skillnad från Halloween, som har blivit något av barnens högtid och en anledning att klä ut sig, så handlar Alla Helgons Dag snarare om att minnas de döda.

När infaller allhelgonahelgen 2021?

Allhelgonaafton äger rum den 5:e november 2021. Helgdagen infaller alltid på en fredag och sker varje år mellan den 31:a oktober och 6:e november. Dagen har firats sedan medeltiden men är inte en allmän helgdag. Det som avgör gällande ledighet under allhelgonaafton är om det finns avtalat i kollektivavtal.

Vad skulle ni säga att Halloween är för sorts högtid?

Halloween - Halloween kommer från ”All hallows eve” som man på svenska också kan kalla allhelgonaafton. I Sverige infaller den alltid på en fredag, mellan den 20 oktober och 5 november, alltså dagen innan alla helgons dag. I USA och andra länder där man länge har firat Halloween ligger aftonen kvar den 31 oktober.

Vad är skillnaden mellan Allhelgona och alla helgons dag?

Halloween i USA infaller således alltid den 31 oktober, dagen före Allhelgonadagen (1 november). Allhelgonadagen är dock inget som firas i Sverige, då det avskaffats som helgdag och man istället har infört högtiden Alla helgonsdag som alltid infaller en lördag (mellan 31 oktober och 6 november).

Hur firade man Halloween förr?

Hur firar man halloween? Redan de gamla kelterna gjorde ljuslyktor med utskurna ansikten. Från början användes kålrötter, men bristen på dylika i Amerika gjorde att de irländska immigranterna började karva i pumpor istället. En pumpalykta (äkta eller av plast) är i dag en omistlig attiralj.

Relaterade inlägg: