Vad säger FN s deklaration om mänskliga rättigheter om diskriminering?

Innehållsförteckning

Vad säger FN s deklaration om mänskliga rättigheter om diskriminering?

Vad säger FN s deklaration om mänskliga rättigheter om diskriminering?

Alla är lika inför lagen och är berättigade till samma skydd av lagen utan diskriminering av något slag. Alla är berättigade till samma skydd mot alla former av diskriminering som strider mot denna förklaring och mot varje anstiftan till sådan diskriminering.

Vad säger FN om mänskliga rättigheter?

De mänskliga rättigheterna gäller för alla. De slår fast att alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De mänskliga rättigheterna är universella. De gäller över hela världen, oavsett land, kultur eller specifik situation.

När kom FN s deklaration om de mänskliga rättigheterna?

Det internationella arbetet för mänskliga rättigheter tar sin utgångspunkt i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna från 1948. De rättigheter som inryms i förklaringen har senare förts in och vidareutvecklats i ett antal konventioner som är bindande för de anslutna staterna.

Vad är FN s konventioner om mänskliga rättigheter?

FN:s främsta redskap för att skydda de mänskliga rättigheterna är konventioner. Länder som har ratificerat en konvention har förbundit sig att agera i enlighet med dess innehåll. ... Därefter ser landet över och ändrar, om det är nödvändigt, sin nationella lagstiftning så att den överensstämmer med konventionen.

Hur lyder den viktigaste paragrafen i barnkonventionen?

2 Alla barn har samma rättigheter och lika värde. 3 Barnets bästa ska beaktas vid alla beslut som rör barn. 6 Alla barn har rätt till liv och utveckling. 12 Alla barn har rätt att uttrycka sin mening och få den respekterad.

Hur kränks mänskliga rättigheter idag ge några exempel?

Kränkningar av de mänskliga rättigheterna

  • torteras eller misshandlas i minst 81 länder.
  • ställs inför orättvisa rättegångar i minst 54 länder.
  • begränsas i sin yttrandefrihet i minst 77 länder.

Hur efterlevs mänskliga rättigheter i världen?

De mänskliga rättigheterna tillhör personerna. Skyldigheterna att följa dem tillhör staterna. Enskilda personer är skyldiga att respektera andra människors rättigheter i landet där de bor, men enligt huvudregeln är det bara stater som internationellt kan ställas till svars för kränkningar av de mänskliga rättigehterna.

Vad var bakgrunden till att FN bildades?

Kriget fick en slutpunkt i Versaillesfördraget, som undertecknades 1919. En punkt i fredsavtalet var bildandet av en organisation med syftet att förhindra krig och främja internationellt samarbete. År 1920 grundades således Nationernas Förbund, NF, på initiativ av USA:s president Woodrow Wilson.

Vad står det i första artikeln i FN s deklaration om de mänskliga rättigheterna?

Var och en har rätt till liv, frihet och personlig säkerhet. Ingen får hållas i slaveri eller träldom; slaveri och slavhandel i alla dess former skall vara förbjudna. Ingen får utsättas för tortyr eller grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning.

Relaterade inlägg: