Vad är en pilgrim?

Innehållsförteckning

Vad är en pilgrim?

Vad är en pilgrim?

Ordet pilgrim kommer från latinets peregrinus som betyder främling. En pilgrim har både ett inre och ett yttre mål med sin vandring. ... Under medeltiden vandrade många pilgrimer till fots genom Västergötland, via Pilgrimsleden i Dalsland, och vidare norrut mot slutmålet Nidaros (Trondheim) i Norge.

Vart går pilgrimsresor?

De viktigaste pilgrimsmålen inom kristendomen är Jerusalem, Santiago de Compostela i Spanien, där aposteln Jakob ligger begraven och Rom.

Varför pilgrimsvandring?

Pilgrimsvandringar är en gammal tradition från medeltiden som nu visat sig bli allt mer populär. Tidigare gick pilgrimen av religiösa skäl för att komma fram till en helig plats, men nu har själva vandringen blivit målet för många.

Vart vallfärdar man?

Pilgrimsfärden till Mekka är islams femte grundpelare. En muslim bör vallfärda till Mekka minst en gång i livet, men bara om det inte kostar familjen för mycket. Vallfärden till Mekka är den enda av islams fem pelare som inte är obligatorisk.

Vad är syftet med en pilgrimsfärd?

En pilgrim är en person som gör en vallfärd (pilgrimsresa) till en helig ort. En vallfärd är ett besök på en helig plats för att fullgöra en religiös plikt, för att be och få välsignelse.

Vad är pilgrimer islam?

Hajj, hadj eller haddj, arabiska: حج, är den vallfärd till islams heliga stad Mecka som varje frisk vuxen muslim, som har råd, är förpliktigad att göra. Hajj är en av islams fem pelare och den ska göras mellan den 8:e och 12:e dagen i dhu-l-hijjah, den tolfte månaden i den muslimska kalendern.

Var går pilgrimsleden?

Hela den dalsländska Pilgrimsleden sträcker sig från Vänersborg i söder till Edsleskog i Åmåls kommun i norr. Från Vänersborg till Upperud går leden mestadels längs landsvägar förbi drygt en handfull medeltida kyrkor. I Upperud ändrar vandringen karaktär till en riktigt vacker vildmarksled.

Var börjar pilgrimsleden i Sverige?

Pilgrimsleden sträcker sig genom natursköna område i Säffle, Arvika och Eda kommuner. Den startar på ön Lurö i Säffle och går upp till Skillingmark i Eda. Under medeltiden var ett av de stora pilgrimsmålen Olof den heliges grav i Nidaros, nuvarande Trondheim.

Vilken svensk ort startar pilgrimsleden?

När du ger dig ut på Pilgrimsleden Göta älv gör du en vandring i förfädernas fotspår. Vandringsleden är rik på kulturarv och går genom vacker natur i anslutning till Göta älv. Leden startar i Göteborg och slutar i Vänersborg.

Hur gör man en pilgrimsvandring?

Som pilgrim får man ett pilgrimspass som man kan hämta ut på olika ställen efter vägen och som man sedan samlar stämplar i. Stämplarna signalerar i vilka byar du varit och när för att du själv ska se, men även för att du ska kunna få ut ditt certifikat i Santiago de Compostela.

Relaterade inlägg: