Vad smugglade Estonia?

Innehållsförteckning

Vad smugglade Estonia?

Vad smugglade Estonia?

Smuggling av hemlig militär utrustning Enligt uppgifter från Tullverket använde svenska försvaret passagerarfartyget Estonia som transportmedel för hemlig militär utrustning. Estonia hade två gånger, två respektive en vecka före förlisningen, haft transport av hemlig vapenutrustning.

Vart gick Estonia på grund?

En av de stora sjöolyckor som det talas mycket om i Sverige är Estoniakatastrofen. Den 28 september 1994 strax före klockan ett på natten sjönk passagerarfärjan m/s Estonia mitt ute i Östersjön. M/s Estonia var på väg från Estlands huvudstad Tallinn till Stockholm. Ombord fanns 989 personer.

Hur mycket blåste det när Estonia sjönk?

När Estonia förliste blåste det cirka 16 m/s vilket fortfarande är långt ifrån storm. Dessutom var det aldrig 5 meter höga vågor. Här under fortsätter haverikommissionens version: Klockan 19.00 regnade det och vinden var stark, 20-25 m/s.

Hur många räddades från Estonia?

Den 28 september 1994 skedde den största fredstida fartygsolyckan någonsin i nordiska farvatten. 852 passagerare och besättningsmän omkom när Estonia sjönk. 137 personer överlevde olyckan.

Varför sänktes Estonia?

Estonias förlisning orsakades av hårt väder och utslitna gångjärn på färjans bogvisir, enligt den haverikommission som tillsattes av Sverige, Estland och Finland efter katastrofen. Kommissionens slutsats har dock ifrågasatts många gånger och flera alternativa teorier har presenterats.

Vilka svenskar överlevde Estonia?

Estonias passagerare

  • Anders Eriksson överlevde natten under en upp och nedvänd räddningsflotte. ...
  • Kent Härstedt är kanske den mest kända person som överlevde katastrofen då han arbetar som politiker. ...
  • Sara Hedrenius var på väg hem med M/S Estonia efter ett besök hos sin pappa i Tallinn.

Vad hände med båten Estonia?

För 27 år sedan, under en stormig natt i september, slet de fyra meter höga vågorna loss Estonias bogvisir, med följden att passagerarfärjan kapsejsade och sjönk på under en timme. Totalt 852 personer dog. Det finns ändå en grupp människor som inte köper den officiella förklaringen om hur Estonia sjönk.

Vad hände med Estonias kapten?

Arvo Andresson var kapten på M/S Estonia, vilket han hade varit sedan fartyget togs i bruk för Estline i februari 1993. Andresson omkom i katastrofen. ... Det var han som ropade ut fartygets första "Mayday"-anrop, men det togs så småningom över av kollegan Andres Tammes. Ainsalu omkom i katastrofen.

Hur många dog med Estonia?

Totalt 852 personer dog. Det finns ändå en grupp människor som inte köper den officiella förklaringen om hur Estonia sjönk.

Hur många dog vid Estonia?

Totalt 852 personer dog. Det finns ändå en grupp människor som inte köper den officiella förklaringen om hur Estonia sjönk.

Relaterade inlägg: