Vilka firar jul den 6 januari?

Innehållsförteckning

Vilka firar jul den 6 januari?

Vilka firar jul den 6 januari?

Ryssland bytte inte kalender förrän på 1900-talet och den ortodoxa kyrkan använder fortfarande den julianska kalendern i religiösa sammanhang. Därför firar ortodoxt kristna julafton 6 januari (som är 24 december i deras kalender) och kommer så göra fram till år 2100.

Vad gör man på trettondag jul?

I många kristna länder tillhör trettondagen de tre vise männen som sades ha kommit till Betlehem 13 dagar efter Jesus födelse med sina gåvor. I många länder firar man denna dag genom att utbyta presenter, och inte under julafton som i Sverige.

Är trettondagsafton vanlig arbetsdag?

5 januari, onsdag, trettondagsafton – halvdag enligt vissa kollektivavtal, ta ledigt!

Är julafton en ledig dag?

Nyårsdagen, trettondagen, långfredagen, påskafton, annandag påsk, första maj, Kristi himmelsfärdsdag, pingstafton, pingstdagen, Sveriges nationaldag, midsommarafton, julafton, juldagen, annandag jul och nyårsafton är arbetsfria dagar med bibehållen lön.

Vilka firar jul den 7 januari?

I Montenegro och för nästan samtliga 260 miljoner ortodoxer i världen infaller juldagen den 6 januari och julafton den 7 januari eftersom de främsta ortodoxa kyrkorna fortfarande använder den gamla julianska kalendern. I den ortodoxa kyrkan börjar advent den 28 november och pågår i sex veckor.

Relaterade inlägg: