Hur många månader tillåts en visstidsanställning under en femårsperiod?

Innehållsförteckning

Hur många månader tillåts en visstidsanställning under en femårsperiod?

Hur många månader tillåts en visstidsanställning under en femårsperiod?

En allmän visstidsanställning tillåts under högst 24 månader under en femårsperiod.

Vad är skillnaden på tillsvidareanställning och tidsbegränsad?

Visstidsanställning är en tidsbegränsad anställning medan tillsvidareanställning gäller till dess någon av parterna avslutar den. Oavsett anställningsform, ska du se till att ha ett skriftligt avtal innan anställningen påbörjas. Anställningsavtalet är en överenskommelse om vilka villkor som gäller för anställningen.

Vilka huvudregler gäller för provanställning?

En provanställning är en osäker anställningsform eftersom din arbetsgivare när som helst kan avbryta anställningen. Arbetsgivaren behöver inte förhandla, utan kan avsluta din provanställning utan att ange något skäl för uppsägningen. Även du som anställd har rätt att avbryta provanställningen i förtid.

Är det vanligt med provanställning?

Svar: Det finns ingen lag som hindrar arbetsgivaren från att tillämpa provanställning när en ny tjänst ska tillsättas. Kollektivavtal kan däremot ställa striktare krav för när och hur provanställningar ska användas. Arbetsgivaren kanske har som standard att tillämpa det vid nyrekryteringar.

Hur lång uppsägningstid vid tillsvidareanställning?

Om det inte finns kollektivavtal på din arbetsplats och ni inte kommit överens om längre uppsägningstid i ditt anställningsavtal , har du själv en månads uppsägningstid enligt lagen om anställningsskydd (LAS). Uppsägningstiden är då en månad oavsett hur länge du varit anställd och oavsett din ålder.

Vilka är fördelarna med en tillsvidareanställning respektive eller en visstidsanställning?

Tillsvidareanställning är tryggare för arbetstagaren, eftersom anställningen inte har något slutdatum och inte kan sägas upp på vilka grunder som helst. Dessutom gäller en viss uppsägningstid om arbetstagaren ändå skulle bli uppsagd, antingen enligt lagen eller gällande kollektivavtal.

När kan man säga upp en provanställning?

En provanställning övergår automatiskt till en tillsvidareanställning efter 6 månader. Om arbetsgivaren eller arbetstagaren vill undvika detta ska besked om detta lämnas till motparten senast vid prövotidens utgång (6 § andra stycket LAS).

Relaterade inlägg: