Vad får en hyresvärd inte göra?

Innehållsförteckning

Vad får en hyresvärd inte göra?

Vad får en hyresvärd inte göra?

Som hyresvärd har du i vissa fall rätt att gå in utan medgivande, till exempel vid akuta skador, som vattenläckor och liknande. I samband med ombyggnad bör hyresvärden alltid skaffa sig medgivande från hyresgästen för att tillträde till lägenheterna.

Har hyresvärden rätt att gå in i min lägenhet?

Hyresvärden behöver ditt tillstånd för att in i din lägenhet. Nej, värden får inte in i lägenhet utan tillstånd. Om värden behöver komma in i din bostad för att ”utöva nödvändig tillsyn” eller annat så måste hen ha ditt tillstånd.

Vem är min hyresvärd?

En hyresvärd är ett företag eller en privatperson som hyr ut en bostad till dig. Det vanligaste är att olika fastighetsbolag hyr ut hyresrätter i flerfamiljshus och de blir därmed din hyresvärd. Hyr du en bostad i andra hand är det istället personen som hyr ut bostaden som blir din hyresvärd.

Får inte kontakt med hyresvärd?

Om du själv inte kan få kontakt med hyresvärden för att kräva in din skuld så kan du vända dig till Kronofogden för att ansöka om betalningsföreläggande. Förutsatt att uppsägningen av hyresavtalet gjorts korrekt och i tid så är uppsägningen giltig.

Vad räknas som sedvanligt underhåll?

För att underhållet skall vara sedvanligt krävs inte att det utförs ofta. Reparation och omläggning av tak, liksom byte av uttjänta rörstammar, är typexempel på sedvanligt underhåll. Ombyggnadsarbeten utgör däremot inte sedvanligt underhåll.

Måste jag släppa in hyresvärden?

Att vägra släppa in hyresvärden är ”inte av ringa betydelse”, skriver nämnden i beslutet som gäller omedelbart. Hyresgästen får bara ett par dagar på sig att lämna sin lägenhet. ... Det ansvaret ligger på hyresvärden. Om du som hyresgäst orsakar någon skada i lägenheten så blir du skyldig att ersätta skadan.

Får hyresvärden gå in utan tillåtelse?

I nästan alla fall måste hyresvärden ha anmält i god tid innan att denne behöver komma in i din lägenhet och du som hyresgäst måste ha gett tillåtelse innan hyresvärden får gå in.

Vad säger hyreslagen?

Hyreslagen reglerar uthyrning av hyresrätt Den gäller vid uthyrning av både bostad och lokal. Trots namnet är hyreslagen inte en lag i sig och refereras till jordabalken 12 kapitel. I hyreslagen finns det omfattande bestämmelser som rör rättsförhållandet mellan hyresvärden och hyresgästen.

Hur ofta ska hyresvärden byta golv?

Om din hyresvärd anser att din bostad inte lever upp till denna standard får renoveringar utföras utan ditt medgivande. Även underhåll av lägenheten i form av tapetsering, byte av golv, ommålning och byta vitvaror mot modernare varianter får ske utan hyresgästens medgivande.

Relaterade inlägg: