Varför Vägförening?

Innehållsförteckning

Varför Vägförening?

Varför Vägförening?

Vägföreningen svarar för drift och underhåll av vägnätet samt översyn av de grönområden som finns inom området.

Får en samfällighetsförening göra?

Det finns två sätt att förvalta en samfällighet, med en samfällighetsförening eller genom delägarförvaltning. Det är inte tillåtet att låta ett aktiebolag eller en ekonomisk förening att stå för förvaltningen.

Vad ingår i en samfällighet?

En samfällighet är ett objekt som ägs och tas hand om av flera fastigheter tillsammans. Exempel på samfälligheter är gemensamhetsanläggningar, vägar och mark- och vattenområden. Genom att bilda en samfällighetsförening kan det ni äger tillsammans tas hand om på ett effektiv och rättssäkert sätt.

Varför samfällighet?

Den främsta anledningen till att bilda en samfällighetsförening är att förenkla beslutsfattningen. Inom föreningen kan en majoritet bland delägarna besluta om förvaltningen. Delägarförvaltning innebär att delägarna förvaltar samfälligheten direkt, dvs utan att använda någon särskild organisation.

Vilka lagar gäller för en samfällighet?

Allmänna bestämmelser om samfällighetsförening 18 § En samfällighetsförenings ändamål är att förvalta den samfällighet för vilken den bildats. En samfällighetsförening får inte driva verksamhet som är främmande för det ändamål som samfälligheten ska tillgodose. Lag (2012:184).

Vilken boendeform ingår alltid i en samfällighetsförening?

Det finns flera olika typer av samfälligheter, gemensamt för dem är att de tillgodoser vissa gemensamma behov för de fastigheter som ingår i samfälligheten. Det som de flesta tänker på när de hör ordet samfällighet är radhusområden eller områden med fristående grupphus med mindre tomter.

Relaterade inlägg: