Vad gör en Omsorgskurator?

Innehållsförteckning

Vad gör en Omsorgskurator?

Vad gör en Omsorgskurator?

Ger information om samhällets olika möjligheter att ge hjälp och stöd till människor i behov av råd, stöd och hjälp. Undersöker olika lösningar för att förbättra hjälpsökandes livssituation.

När en kurator kan behöva anlitas?

Arbetsuppgifter i sjukvården kan vara att hjälpa patienten att ansöka om stöd från till exempel kommunen. Förutom det psykosociala arbetet som infattar ekonomi, boende, sysselsättning, arbetar även kuratorn ofta med stödsamtal, psykosocialt behandlingsarbete och att handleda andra yrkeskategorier i psykosociala frågor.

Vad krävs för att bli legitimerad kurator?

Ansökan ska innehålla

  • Kopia på examensbevis grundutbildning. Skicka med en kopia av din socionomexamen, social omsorgsexamen eller annan relevant examen. ...
  • Kopia på examensbevis eller utbildningsbevis från relevant vidareutbildning. ...
  • Intyg från arbetsgivaren.

Hur arbetar en kurator med människor?

  • En kurator arbetar med människor i behov av råd, stöd och hjälp. Genom samtal försöker en kurator fånga in problemet, och tillsammans med klienten försöker man komma fram till den bästa lösningen för hur du skall hantera det du funderar över.

Vad är kurator eller socialkurator?

  • Kurator (ibland, särskilt i finlandssvenska, socialkurator) är ett yrke som innehas främst av socionomer. En kurator arbetar med psykosocialt arbete, oftast inom sjukvård eller skola.

Kan man kalla sig kurator utan socialstyrelsens godkännande?

  • En person utan socialstyrelsens godkännande får inte kalla sig kurator inom hälso- och sjukvårdens områden eller använda ordet som morfem i nybildade ord utan denna legitimation. Ej heller får en titel som kan sammanblandas med denna titel användas, exempelvis "kurator"..

Vad krävs för att arbeta som kurator inom sjukvården?

  • För att arbeta som kurator inom sjukvården krävs legitimation. Kuratorer har ofta en socionomexamen med en vidareutbildning i socialt arbete eller socialt behandlingsarbete. Även examen inom socialpedagogik kan vara en ingång till yrket. Det finns även kuratorer med en beteendevetenskaplig utbildningsbakgrund.

Relaterade inlägg: