Vad får man göra som tandsköterska?

Innehållsförteckning

Vad får man göra som tandsköterska?

Vad får man göra som tandsköterska?

Som tandsköterska arbetar du självständigt med munhygien och tandhälsoinformation, puts, tandhälsokontroller, avtryckstagning samt fluorbehandling. Tandläkare kan även delegera uppgifter till tandsköterskan, som till exempel att ge lokalbedövning, ta röntgenbilder och göra enklare fyllningar.

Är det lätt att få jobb som tandsköterska?

Tandsköterskor har också en bra arbetsmarknad i landet framöver, men det finns vissa regionala skillnader. Det råder balans på tandsköterskor i några län, men i de flesta bedöms konkurrensen om jobben som liten eller mycket liten.

Vad får en tandhygienist inte göra?

Invasiva ingrepp, som exempelvis tandlagningar och kirurgiska behandlingar, är tandläkarens yrkesuppgifter. En tandhygienist får däremot göra själva lagningen, dock inte borra i tanden. Inom tandhygienistens kompetens finns även anestesi.

Får en tandsköterska lägga bedövning?

Förr stod tandsköterskan ofta ”bara” bredvid tandläkaren, men idag är hon en kvalificerad medhjälpare som tandläkare klarar sig utan. Många tandsköterskor har vidareutbildat sig och är kvalificerade för att sköta röntgen, lägga bedövning och utföra vissa typer av fyllningar.

Hur svar är Tandsköterskeutbildningen?

Utbildningen är inte omöjlig att genomföra. När man går in i utbildningen måste man gå in med inställningen att utbildningen till övervägande del är en naturvetenskaplig utbildning. Det innebär att du som studerande måste läsa in fakta och lära dig den och få den att sitta kvar.

Varför vill du bli tandsköterska?

De som lockas till det här yrket gillar att arbeta med och hjälpa människor till en bättre hälsa och ett friskare liv, men som även vill ha mycket variation i sitt arbete. ... Den som tror att en tandsköterska bara assisterar tandläkaren har missat hur många olika uppgifter som faktiskt ingår i tandsköterskans arbete.

Är det svårt att bli tandsköterska?

Är Tandsköterskeutbildningen svår att klara av? Utbildningen är inte omöjlig att genomföra. När man går in i utbildningen måste man gå in med inställningen att utbildningen till övervägande del är en naturvetenskaplig utbildning.

Hur är det att jobba som tandsköterska?

Tandsköterskor arbetar med att assistera vid undersökningar och behandlingar av patienter. De utför även en del självständiga behandlingar. Arbetet sker ofta i vårdteam med tandläkare och tandhygienister. Tandsköterskor arbetar även med förebyggande tandvård och tandhälsoinformation.

Får tandhygienist ta röntgen?

Detta gällde särskilt för moment som diagnostik, röntgen för att kunna utföra uppgifter inom sitt behörighetsområde, anestesi, prognos- /riskbedömning, fissurförsegling/fissurblockering, avtryckstagning samt uppsökande verksamhet hos barn, vuxna och personer med särskilda behov.

Kan en tandhygienist laga hål?

Tandhygienisten går även igenom ditt tandkött för att se om det blöder, är rött och svullet. Hos tandhygienisten behandlas karies som inte behöver lagas, de tar bort tandsten, missfärgningar och plack som kan vara svåra att få bort hemma med hjälp av tandborsten. De putsar och polerar även dina tänder och fyllningar.

Relaterade inlägg: