Kan vem som helst bli god man?

Innehållsförteckning

Kan vem som helst bli god man?

Kan vem som helst bli god man?

Vem kan vara god man eller förvaltare? I lagen (föräldrabalken) står att den person som utses som god man eller förvaltare ska vara "rättrådig, erfaren och i övrigt lämplig". Du måste också vara insatt i hur samhället fungerar och kunna uttrycka dig väl på svenska i tal och skrift.

Vad har en god man för rättigheter?

Exempel på vad uppdraget kan innebära Den gode mannen eller förvaltaren sköter ekonomin och ser till att personens räkningar betalas, kontrollerar att det finns nödvändiga försäkringar, ser till att kapital förvaltas på ett tryggt sätt, ser till att det finns fickpengar eller hjälper personen att reda upp sina skulder.

Vad innebär det att ha en förvaltare?

Att bevaka din rätt betyder att den gode mannen eller förvaltaren ska bevaka dina rättigheter mot olika myndigheter, företag och privatpersoner. Det kan till exempel innebära att gode mannen eller förvaltaren ska se till att du får de insatser och ersättningar från samhället som du har rätt till och behöver.

Vilka rättigheter har en förvaltare?

Den som har förvaltare förlorar sin rättshandlingsförmåga, men blir inte omyndigförklarad. Huvudmannen har därför kvar vissa rättigheter som att rösta i allmänna val, ingå anställningsavtal, gifta sig, skriva testamente och bestämma om behandling inom sjukvården.

Relaterade inlägg: