Vad kan delegeras till tandsköterska?

Innehållsförteckning

Vad kan delegeras till tandsköterska?

Vad kan delegeras till tandsköterska?

Tandläkaren kan delegera arbetsuppgifter som rör själva behandlingen av patienten till tandsköterskan, som att ge lokalbedövning, ta röntgenbilder, ta avtryck för att kunna skapa proteser och kronor samt att göra tillfälliga fyllningar.

Vad är Kompetensförskjutning?

En kompetensförskjutning av arbetsuppgifter ser hon som en möjlighet för undersköterskor att i framtiden få utföra mer kvalificerade arbetsuppgifter.

Hur fungerar Teamtandvård?

Teamtandvård innebär att olika yrkeskategorier samarbetar kring dig som patient. Det gör att du får träffa den som är lämpligast beroende på de behov du har. Tandläkarna kan ägna sig åt avancerad tandvård till vuxna medan framförallt tandhygienisterna tar hand om barn och ungdomar och de friskare patienterna.

Vad är det viktigaste inom Teamtandvården?

Teamtandvård innebär att olika yrkeskategorier samarbetar kring patienten, för att patienten ska omhändertas på rätt kompetensnivå.

Vilken dokumentation skall ingå i varje Delegeringsbeslut enligt Sosfs 1997 14?

Dokumentation. Varje delegeringsbeslut ska dokumenteras med en väl definierad beskrivning av arbetsuppgiften och under vilka omständigheter den får utföras. ... Återkallelse av delegeringsbeslut ska också dokumenteras. Delegeringsbeslut bör bevaras minst 3 år efter att det slutat att gälla enligt SOSFS 1997:14.

Varför går man till en tandhygienist?

Varför ska jag till en tandhygienist? En tandhygienist är speciellt utbildad för att göra undersökningar och mindre behandlingar och är experter på att lära dig hur du tar hand om dina tänder och tandkött på bästa sätt. De har möjlighet att spendera längre tid tillsammans med dig än vad en tandläkare kan.

Relaterade inlägg: