Vilka handlingar får gallras?

Innehållsförteckning

Vilka handlingar får gallras?

Vilka handlingar får gallras?

Arkivlagstiftningens huvudregel är förvisso att allmänna handlingar ska bevaras, men den medger ändå att information får gallras under förutsättning att den inte längre behövs för att tillgodose arkivlagens (1990:782) bevarandeändamål avseende rätten att ta del av allmänna handlingar och behovet av information för ...

Vad är syftet med gallring?

Gallringen ger inkomster och de stammar som lämnas kvar får chans att utvecklas till värdefulla träd. Även om gallring ger inkomster är det i första hand en beståndsvårdande åtgärd som syftar till att skapa en värdefull slutavverkningsskog.

Vad betyder gallra dokument?

Gallring innebär att handlingar/uppgifter tillhörande ett arkiv avlägsnas och förstörs enligt fastställda kriterier. ... Gallring avser alltid förstöring av allmänna handlingar medan rensning innebär att man avlägsnar handlingar som inte är allmänna.

Vad betyder Gallringsfrist?

Gallring innebär i arkivsammanhang att material i ett arkiv förstörs, främst av ekonomiska skäl för att minska förvaringskostnaderna för arkiv. Gallring kan även ske för att förenkla användandet av arkiv, då de arkiv som återstår efter gallringen kan vara mer överskådliga än ogallrade arkiv.

Vad är en Gallringsutredning?

Gör en gallringsutredning Syftet med en gallringsutredning är att ta reda på om det finns tillräckliga skäl för gallring eller om informationen ska bevaras. Kriterierna för detta är fastställda i arkivlagen.

Vad är en Dokumenthanteringsplan?

Redovisning av handlingar och deras förvaring - Arkivförteckningen. ... Traditionellt kallas denna redovisning för arkivförteckning eller dokumenthanteringsplan. De element som förekommer här är handlingsslag och handlingstyper samt förvaringsenheter.

När sker gallring?

Beslut om gallring Gallring får inte ske utan att beslut har fattats. Den som ska besluta är myndigheten, d.v.s. den nämnd som producerat handlingen. Fullmäktige kan dock föreskriva att en annan nämnd ska besluta om gallring, t. ... När det gäller upphörda myndigheters arkiv, beslutar arkivmyndigheten.

Vad är ett Gallringsbeslut?

Vilka handlingar som ska bevaras eller gallras regleras oftast i en informationshanteringsplan. När den är antagen av myndigheten gäller den som gallringsbeslut. Det innebär att handlingar fortlöpande ska gallras (förstöras) i enlighet med de gallringsfrister som beslutats fram till dess att en ny plan fastställts.

När får man gallra?

När beståndet har en viss höjd och täthet (som mäts som grundyta) är det dags att gallra. I välröjda bestånd rekommenderas första gallring när beståndets övre höjd är 12-14 meter. En senare gallring utförs vid 16-20 meters höjd. När träden når över cirka 20 meter är stormfällningsrisken stor efter gallring.

Vad är Arkivförordningen?

Med stöd i arkivlagen och arkivförordningen reglerar föreskrifterna bland annat hur handlingar ska framställas, organiseras, redovisas, gallras, förvaras, skyddas och överlämnas. ... Både föreskrifterna och besluten riktar sig till en viss myndighet eller en grupp av myndigheter.

Relaterade inlägg: