Vad får Tullverket göra?

Innehållsförteckning

Vad får Tullverket göra?

Vad får Tullverket göra?

Tullverket är en statlig myndighet som ska kontrollera flödet av varor in och ut ur Sverige, bidra till ett säkert samhälle och säkerställa konkurrensneutral handel. Vårt arbete ska leda till att korrekt tull, skatter och andra avgifter tas in samt att restriktioner för in- och utförsel följs.

Får tullen kroppsvisitera?

En tjänsteman vid Tullverket eller Kustbevakningen har också rätt att besluta om kroppsvisitation, ytlig kroppsbesiktning eller urinprovstagning på en person som i omedelbart samband med inresa till eller utresa från landet uppehåller sig i gränsområde eller motsvarande, förutsatt att det finns anledning att anta att ...

Vad gör en tulltjänsteman?

Tullverket ska också bekämpa smuggling av sprit och tobaksvaror samt förhindra att hälsovådliga varor, som exempelvis narkotika och illegala vapen, kommer in över våra gränser. En Tulltjänsteman kontrollerar och övervakar trafiken till och från utlandet, med brottsbekämpning eller med handel.

Får tullen bära vapen?

3 § Vid tjänstgöring får en tulltjänsteman inte bära annat skjutvapen än tjänstepistol om inte annat finns föreskrivet i annan författning. Det finns särskilda bestämmelser om tulltjänstemans användande av vapen vid medverkan i beredskapstillstånd och krig.

Vad är syftet med tull?

Tull är en skatt man betalar när man importerar en vara. ... Länder tar ut tull för varor vid import av skattemässiga skäl eller för att skydda sin egen industri från konkurrens från importerade varor.

Vad gör tullkontroll?

Vid en tullkontroll övervakas förbud och restriktioner samt transport av varor, t. ex. alkohol, cigaretter.

Får tullen göra husrannsakan?

De utökade befogenheterna innebär att Tullverket kan ingripa i de fall då brott upptäcks i samband med en tullkontroll enligt tullagen eller inregränslagen. Däremot får det inte göras något ingripande vid en punktskattekontroll eller rattfyllerikontroll inne i landet och inte heller i samband med en husrannsakan.

Vem får utföra kroppsvisitation?

En väktare har i princip inte mer befogenheter än vem annan som helst i samhället. Att känna igenom någons kläder är att utföra en kroppsvisitation (RB 28 kap 11 § tredje stycket). ... Kroppsvisitation i syfte att beslagta ett föremål (i detta fall majsburken) kräver att en polis gör det (RB 28 kap 13 §).

Hur kan man bli tull?

För att arbeta som tulltjänsteman så krävs det att du söker jobb på Tullverket där utbildningen sker på plats samtidigt som du blir anställd som aspirant och får lön. Det finns två olika arbetskategorier som du kan arbeta inom på Tullverket: Brottsbekämpning och Effektiv handel.

Vad krävs det för att bli tulltjänsteman?

De här kraven behöver du uppfylla

  1. Gymnasieutbildning med lägst betyget Godkänd/3/E i matematik, samhällskunskap, svenska och engelska.
  2. minst fyra års arbetslivserfarenhet.
  3. god fysik och god hälsa eftersom arbetstiderna är oregelbundna samt att arbetet är fysiskt krävande.
  4. normalt färgseende.
  5. simkunnig, 200 meter bröstsim.

Relaterade inlägg: