Varför skriver man ett reportage?

Innehållsförteckning

Varför skriver man ett reportage?

Varför skriver man ett reportage?

Ett reportage är en längre artikel. Den innehåller ofta både intervjuer med människor och miljöbeskrivningar. Du som reporter lämnar ditt skrivbord och söker upp de människor och platser som du vill berätta om.

Vad ska man ha med i ett reportage?

Ett reportage skiljer sig från en nyhetsartikel och notis eftersom texten är mycket längre och mer detaljrik. Ett reportage ska vara som en berättelse som ger läsaren upplevelsen att vara på plats. I reportaget ska man kunna uppleva miljön, personerna och händelserna, gärna med sinnen som doft, syn och hörsel.

Hur långt kan ett reportage vara?

Tänk på att den inte behöver varalång utan tre till fem meningar brukar räcka. Precis som nämndes tidigare så kan reportaget handla om precis vad som helst. Det viktiga är inte vad man skriver om utan hur man skriver det och det måste man tänka på.

Vad är en ingress i ett reportage?

Ingressen är din chans att presentera webbsidans ämne för läsarna och göra dem sugna på att läsa vidare. Ta vara på den! Skriv självständiga ingresser som snabbt kommer till saken, så kommer dina läsare att tacka dig. En ingress är en inledande text överst på webbsidan, som visar vad sidan tar upp.

Hur kan man skriva ett reportage?

Texten ska börja med en ingress, sen skriver du en kort inledning. Efter inledningen kommer ett innehåll där du berättar mer och till sist kommer en kort avslutning. Innan du börjar skriva är det bra att göra en plan för vad som ska vara var i strukturen.

Varför publiceras reportage med faktaruta?

Bilder och faktarutor: I ett reportage brukar det finnas med bilder och faktarutor och dessa brukar fånga läsarnas intresse.

Är ett reportage en artikel?

Ett reportage är en text som har samma uppbyggnad som en artikel med rubrik, ingress och brödtext men den är lite längre och innehåller person- och miljöbeskrivningar. Det som också skiljer är att reportage är mer personligt skrivna med ett ledigare språk än en artikel.

Relaterade inlägg: