Vad är en revisors främsta uppgift?

Innehållsförteckning

Vad är en revisors främsta uppgift?

Vad är en revisors främsta uppgift?

Revisorn granskar en verksamhets redovisning och förvaltning, det vill säga hur styrelsen förvaltar verksamheten de företräder. I sin granskning bedömer revisorn om den granskade finansiella informationen ger en rättvisande bild av företagets resultat och ställning – och om den följer de lagar som finns.

Vad händer om en revisor gör fel?

Om revisorn till exempel inte kommenterar viktiga fel i revisionsberättelsen kan hen bli skadeståndsskyldig. För att revisorn skall anses vara skadeståndsskyldig krävs att revisorn har försummat sina uppgifter eller gjort fel i revisionsarbetet som kan bevisa orsaka skador för företaget.

När ska revisorn dokumentera sitt oberoende?

I likhet med revisorslagen (SFS, 2001: 883) menar Carrington (2014) att allt som är väsentligt i revisionsprocessen ska dokumenteras så att en utomstående ska kunna sätta sig in i revisionen och förstå vad som har gjorts.

Kan revisor?

Revisorn ska granska räkenskaperna och hur styrelsen och den verkställande direktören har skött företaget och skriva en revisionsberättelse. Revisorn har också skyldighet att anmäla vissa brott som upptäcks vid granskningen. Om aktiebolaget har en revisor får denna aldrig sköta företagets räkenskaper.

Vad är revisorns uppgift i en bostadsrättsförening?

Bostadsrättsföreningar ska ha minst en revisor. ... Se även föreningens stadgar hur många revisorer och revisorssuppleanter som krävs. Revisorn har till uppdrag att granska föreningen. Granskningen avser främst ekonomisk kontroll (siffergranskning) och förvaltningskontroll (att styrelsen sköter sitt uppdrag).

Vad betyder Tillsynsbefattning?

Hövitsman var under senmedeltiden och 1500-talet den vanligaste titeln på en militär befälhavare. Sedan har begreppet diversifierats och använts som beteckning även på andra personer, i någon form av tillsynsbefattning eller befattning som administrativ eller förvaltande chef.

Får revisor göra bokslut?

Men revisorn får inte göra någon bokföring eller upprätta bokslut och årsredovisning. Skulle revisorn göra det och sedan utföra en granskning är hen jävig. Därför är det alltid redovisningskonsulten som sköter den löpande bokföringen, bokslut och årsredovisningen innan revisorns arbete tar vid.

Kan en revisor bli skadeståndsskyldig?

En revisor kan bli skadeståndsskyldig om han eller hon skadar bolaget, en aktieägare eller någon annan.

Får revisor upprätta årsredovisning?

Men revisorn får inte göra någon bokföring eller upprätta bokslut och årsredovisning. Skulle revisorn göra det och sedan utföra en granskning är hen jävig. Därför är det alltid redovisningskonsulten som sköter den löpande bokföringen, bokslut och årsredovisningen innan revisorns arbete tar vid.

Vilka regler gäller för revisorns skadeståndsansvar?

Utredningen föreslår att ett bolag och bolagets revisor ska kunna träffa ett avtal som begränsar revisorns skadeståndsansvar gentemot bolaget. Ansvarsbegränsningen ska inte gälla för skador som har vållats uppsåtligen eller av grov oaktsamhet.

Vilka föreningar har krav på revisor?

  • Ekonomiska föreningar, inklusive bostadsrättsföreningar, har krav på revisor. Kravet gäller även för ideella föreningar som är bokföringsskyldiga på grund av näringsverksamhet. I de flesta föreningar utses vid föreningsstämman en medlem i föreningen till förtroendevald revisor, en så kallad lekmannarevisor.

Vad är revisorns ansvar?

  • Vilket ansvar har en revisor? Revisorns ansvar är att granska bolagets årsredovisning och bokföring (räkenskaps­revision) samt bolagsledningens förvaltning (förvaltningsrevision) och att därefter periodiskt uttala sig om årsredovisningen och förvaltningen på grundval av den i revisionen genomförda granskningen (9 kap. 3 § aktiebolagslagen ...

Vem kan kalla sig revisor?

  • Vem som helst kan kalla sig revisor, men auktoriserade och godkända revisorer har sina titlar skyddade enligt revisorslagen (2001:883). ... För de största företagen med någon av dessa bolagsformer gäller ett stärkt krav på revisorn, som måste ha avlagt revisorsexamen och vara auktoriserad av RN.

Vilken revisor ingår i bolagets förvaltning?

  • I revisorns roll ingår att granska 1 bolagets årsredovisning 2 bokföring 3 styrelsens och vd:ns förvaltning.

Relaterade inlägg: