Varför vill man bli rektor?

Innehållsförteckning

Varför vill man bli rektor?

Varför vill man bli rektor?

Rektorn styr utbildningen och ska skapa de bästa förutsättningarna för utveckling och lärande. För att lyckas med det krävs stabila och effektiva arbetsorganisationer samt ett nära och tydligt pedagogiskt ledarskap.

Hur arbetar en rektor?

Rektorer / skolledare ansvarar bland annat för skolans utveckling och ekonomi. Som rektor leder man och planerar arbetet i skolan. Som rektor arbetar man efter de mål som finns i läroplanen. Rektor är den som är chef för lärarna och för alla andra som arbetar i skolan.

Är skolledare och rektor samma sak?

Skolledare är ett samlingsnamn för rektorer och biträdande rektorer i förskola och skola, även andra med ledande befattningar inom skola och annan utbildning kan benämnas skolledare. Som chef för lärarna och övrig personal har skolledaren det övergripande ansvaret för verksamheten.

Vad gör en Förskolerektor?

Rektorn beslutar om hur förskolan eller skolan ska organiseras och fördelar resurser efter barnens eller elevernas olika förutsättningar och behov. Rektorn fattar även övriga beslut enligt skollagen och andra bestämmelser.

Vem kan anställas som rektor?

Annat Fråga: Enligt skollagen 2 kap 2 § får bara den anställas som rektor som genom utbildning och erfarenhet har förvärvat pedagogisk insikt.

Hur är det att jobba som biträdande rektor?

Personalansvar och ansvar för vissa verksamhetsfrågor är vanliga ingredienser. En del biträdande fungerar i praktiken som rektorer, men utan att ha det yttersta ansvaret. För andra dominerar schemaläggning och annan administration. Ibland beskriver biträdande rektorer att de känner sig "lite klämda" i sin roll.

Är det svårt att bli rektor?

Motstridiga krav och otillräckligt stöd gör uppdraget svårt, för att inte säga omöjligt. I stället för att utveckla världens bästa skola blir många rektorer administratörer och springsjasar. I dag är det 0,6 sökande per rektorstjänst.

Relaterade inlägg: