Vem kan delegera och till vem får delegation ges?

Innehållsförteckning

Vem kan delegera och till vem får delegation ges?

Vem kan delegera och till vem får delegation ges?

Hälso- och sjukvårdspersonal får endast delegera en arbetsuppgift till någon annan när det är förenligt med en god och säker vård av patienten. Det är frivilligt att delegera en arbetsuppgift och den kan när som helst återkallas om uppgiftsmottagaren inte utför arbetsuppgifterna på ett säkert sätt.

Vilka uppgifter får man delegera?

Exempel på uppgifter som kan delegeras inom hälso- och sjukvården:

  • Administrera (överlämna) ordinerat läkemedel som iordningställts genom dosdispensering av Apotek (Apodos)
  • Administrera läkemedel som iordningställts av sjuksköterska och som inte är avsett för injektion, exempelvis i dosett.

Får Klysma delegeras?

Bara för att Kalle får sätta kateter är det inte självklart att Anna får det. Lämnar den som delegerat uppgiften sin befattning måste efterträdaren ta ställning till om den fortfarande ska gälla. * En sjuksköterska får inte delegera en massa uppgifter bara för att hon själv inte hinner utföra dem.

Får man ta emot en delegering muntligt?

Inom den kommunala hälso- och sjukvården är det den medicinskt ansvariga sjuksköterskan och den medicinskt ansvariga för rehabiliteringen som avgör vilka arbetsuppgifter som är delegerbara utifrån ett patientsäkerhetsperspektiv. Muntlig delegering är inte tillåtet.

Vad ansvarar den som tar emot delegering för?

Den som tar emot delegeringen: Ansvarar för ditt sätt att utföra arbetsuppgifterna. Får inte vidaredelegera en arbetsuppgift. Omfattas av patientsäkerhetslagen. Att ha kunskap om och följa gällande rutiner för delegering.

Vad menar man med egenvård?

Egenvård är när en patient får utföra hälso- och sjukvårdsåtgärder i hemmet, antingen själv eller med hjälp av en närstående eller en personlig assistent. Det kan till exempel handla om medicinering eller omläggning av ett sår.

Vad innebär det att ha en delegering?

Delegering innebär överlåtelse av en medicinsk arbetsuppgift från någon som är formellt och reellt kompetent till någon som saknar formell men har reell kompetens för uppgiften. ... Delegeringen får inte delegeras vidare.

Vad känner du inför att ha delegerat ansvar?

Du som får uppgiften delegerad till dig måste vara reellt kompetent för att utföra den. Det innebär att du har fått lära dig teoretiskt och praktiskt hur uppgiften ska utföras och klarar att utföra uppgiften. Vanligen är det den som delegerar uppgiften som också lär ut hur uppgiften ska utföras.

Vad kan en undersköterska få delegeras till?

Vad kan delegeras? För att det inom inom hälso- och sjukvården ska vara fråga om delegering måste överlåtelsen gälla medicinska arbetsuppgifter - det vill säga undersökning, diagnostik, vård, behandling och förebyggande vård som har ett direkt eller indirekt samband med patientarbete.

Hur länge håller en delegering?

Beslut om delegering fattas för en viss tid, högst ett år, och ska bevaras i minst tre år efter att de upphört att gälla. Varje myndighet kan dock ha olika regler om hur länge beslutet ska bevaras. Delegeringsbeslutet ska vara skriftligt och undertecknas av både den som ger delegeringen och den som mottar den.

Relaterade inlägg: