Varför får man semesterlön?

Innehållsförteckning

Varför får man semesterlön?

Varför får man semesterlön?

Semestertillägg ingår i semesterlönen enligt semesterlagens sammalöneregel (mer om den nedan) och är ett extra tillägg utöver grundlönen vid semesterledighet. För att få betald semester (semesterlön) måste en anställd ha tjänat in sina semesterdagar under det som kallas intjänandeåret.

Vad innebär semesterlön?

Semesterlön är den ersättning som du som företagare betalar ut till dina anställda när de har semester. Du betalar också ut semesterersättning när en anställd avslutar sin anställning och vid kortare anställningar än tre månader. Villkoren för semester och eventuell förskottssemester ska framgå i anställningsavtalet.

Vad är det för skillnad på semesterlön och semesterersättning?

Rätten till semesterlön regleras i semesterlagen och i kollektivavtal. Under semestern har du rätt till semesterlön från din arbetsgivare. Semesterersättning är ersättning för semesterdagar som du inte hunnit ta ut innan du slutar din anställning.

Vad menas med Semesterdagstillägg?

Semesterdagstillägget betalas ut i samband med din semesterledighet för varje uttagen betald semesterdag. Semesterdagstillägget är 0,605% x månadslönen. Här följer ett räkneexempel: Vid en månadslön på 25 000 kr blir semesterdagstillägget 151, 25 kr per semesterdag, eller 3781,25 kr för 25 semesterdagar.

Vad menas med semestertillägg?

För betalda semesterdagar får du ett extra lönetillägg som kallas semestertillägg. Summan av din vanliga månadslön och semestertillägget är din semesterlön.

Får man semesterersättning som vikarie?

Vid visstidsanställningar som varar längre än 3 månader får man inte träffa avtal som begränsar rätten till semesterledighet eller semesterlön . Det betyder att om du har en anställning som varar längre än tre månader, så har du rätt till semesterlön och ska inte ha semesterersättning medräknad i lönen varje månad.

Är man skyldig att betala ut semesterersättning?

En arbetsgivare är skyldig att, utan oskäligt dröjsmål och senast en månad efter avslutad anställning, betala ut semesterersättning vilket framgår av 30 § 1 st semesterlagen. Ibland kan arbetsgivaren få längre tid på sig att betala ut semesterersättningen.

Vad menas med Semesterväxling?

Att semesterväxla innebär att en medarbetare byter bort sitt semestertillägg mot fler lediga dagar och många av Visions medlemmar har möjlighet att göra detta redan idag.

Vad är Sammalöneregeln?

Om den anställda har en fast lön beräknad per månad eller vecka får du använda sammalöneregeln för att räkna ut semesterlönen. Enligt sammalöneregeln består semesterlönen av den aktuella vecko- eller månadslönen, eventuella fasta lönetillägg (skift- eller jourtillägg m.m.) samt ett semestertillägg.

Relaterade inlägg: