Vad ska jag tänka på när jag säger upp mig?

Innehållsförteckning

Vad ska jag tänka på när jag säger upp mig?

Vad ska jag tänka på när jag säger upp mig?

Vanligtvis är uppsägningstiden 1-3 månader, beroende på hur länge du arbetat hos arbetsgivaren. Saknar din arbetsplats kollektivavtal har du enligt lagen om anställningsskydd (LAS) 1 månads uppsägningstid, om du inte kommit överens om annan uppsägningstid i ditt anställningsavtal.

Kan man avtala bort uppsägningstid?

Om du omfattas av kollektivavtal, gäller uppsägningstiderna som står i det. Vanligtvis kan du och din arbetsgivare i ditt anställningsavtal komma överens om en annan uppsägningstid än den som finns i kollektivavtalet, men uppsägningstiden från arbetsgivarens sida får inte vara kortare än den i kollektivavtalet.

Hur lång uppsägningstid om jag säger upp mig själv Handels?

Vid tillsvidareanställning är uppsägningstiden normalt minst en månad. Under uppsägningstiden har du rätt till lön oavsett om din arbetsgivare har eller inte har något arbete åt dig. Om du har en tidsbegränsad anställning gäller den till slutdatum.

Vad händer om man bryter mot uppsägningstiden?

I det fall du säger upp dig och slutar innan uppsägningstiden gör du dig skyldig till ett avtalsbrott. Du kan till följd av detta även bli skadeståndsskyldig gentemot din arbetsgivare, 38 § LAS. Ditt agerande utgör dock inget brott i straffrättslig mening och kan därför inte leda till en prick i belastningsregistret.

När är det dags att säga upp sig?

Uppsägningstiden varierar beroende på din anställningstid och anställningsform. Normalt är det 1-3 månaders uppsägningstid vid egen uppsägning. Du kan ofta hitta din uppsägningstid i ditt anställningsavtal, eller fråga ditt fackförbund.

Kan man avtala om kortare uppsägningstid?

Uppsägningstiden bestäms vanligen av anställningstid. Genom reglering i anställningsavtalet kan arbetstagare och arbetsgivare komma överens om kortare eller längre uppsägningstid. Överenskommelsen får inte strida mot gällande kollektivavtal eller innebära att uppsägningstiden blir kortare än den månad som LAS anger.

Har jag rätt till a kassa om jag säger upp mig själv Handels?

Att vara medlem i Handelsanställdas förbund innebär inte att man med automatik är ansluten till förbundets arbetslöshetskassa (a-kassan). Om du är ansluten till a-kassan kan du ansöka om ersättning när du är arbetslös. Egen uppsägning innebär i regel flera veckors karenstid innan ersättning utbetalas.

Vad händer om man inte går till jobbet under uppsägningstiden?

Måste jag jobba hela min uppsägningstid? Du kan komma överens med din chef om att sluta tidigare, men det är inget du har rätt till enligt lag. Om chefen säger nej till att du avslutar anställningen tidigare och du vägrar arbeta under uppsägningstiden kan du bli skadeståndsskyldig.

Relaterade inlägg: