Under vilka förutsättningar är Personalvårdsförmåner skattefria?

Innehållsförteckning

Under vilka förutsättningar är Personalvårdsförmåner skattefria?

Under vilka förutsättningar är Personalvårdsförmåner skattefria?

Skattefriheten gäller i princip alla slags personalvårdsförmåner av mindre värde som inte är en direkt ersättning för utfört arbete och inte bara sådana enklare åtgärder som syftar till att skapa trivsel i arbetet eller liknande (prop. 1993/94:).

Vem ska förmånsbeskattas?

Fastän det är den anställde som förmånsbeskattas, är det arbetsgivaren som betalar in förmånsskatten åt den anställde till Skatteverket. Förmånen registreras på den anställdes lönespecifikation och ökar den anställdes skatt. Dessutom ökar underlaget för arbetsgivaravgiften, som ju är arbetsgivarens kostnad.

Vad är en Personalvårdsförmån?

Personalvårdsförmåner är förmåner av mindre värde som syftar till att skapa trivsel i arbetet. Det kan vara friskvårdsbidrag, motionsaktiviteter och enklare förfriskningar som kaffe eller frukt på arbetsplatsen.

Vad menas med enklare förtäring?

Exempel på enklare förtäring är enligt Skatteverket läskande alkoholfri dryck, kaffe, te, kakor, bullar, frukt, enklare smörgåsar mm. Förtäringen får inte vara av den karaktären att den kan anses ersätta en måltid, t ex smörgåstårta, landgång, korv med mos etc.

När ska man Förmånsbeskattas?

En anställd måste tacka ja till förmånen och använda sig av förmånen för att förmånsbeskattas. Om den anställde erbjuds något kostnadsfritt av arbetsgivaren, men väljer att inte utnyttja det, utgår ingen förmånsbeskattning. Vissa förmåner anses dock skattepliktiga omedelbart då en anställd tackar ja.

Får arbetsgivaren bjuda på frukost?

Om de anställda bjuds på en frukostmåltid – på arbetsplatsen eller någon annanstans – uppkommer också en skattepliktig förmån. Denna värderas enligt schablon till 49 kr under 2019. Inom ramen för denna schablon kan man bjuda på det mesta, till exempel gröt, yoghurt, flingor, ägg, bacon med mera.

Relaterade inlägg: