När upptäcktes Vintergatan?

Innehållsförteckning

När upptäcktes Vintergatan?

När upptäcktes Vintergatan?

För cirka hundra år sedan ansåg astronomerna att vår egen galax Vintergatan utgjorde hela universum. Experter trodde att det i galaxen fanns stjärnor och planeter samt damm och gas samlat i nebulosor. Men år 1923 upptäckte Edwin Hubble nebulosor utanför Vintergatan och bevisade därmed att det finns fler galaxer.

Vad kallas Vintergatan?

Ett sandkorn som innehåller 400 miljarder stjärnor ... Stjärnstatus Vintergatan Galaxen har fått sitt namn av att folk förr trodde att man kunde spå hur vintern skulle bli, genom att studera stjärnorna som bildar en ljus gata på himlen riktigt mörka nätter. * På engelska heter Vintergatan Milky way (mjölkiga vägen).

Hur vet man att det finns andra galaxer?

Är det riktigt mörkt ute, och månen helst inte är uppe, syns Vintergatan som ett vitt, ljussvagt band över himlen. För att få galaxen att framträda kan man ta fotografier med lång slutartid, och det är sådana fotografier man ofta ser av Vintergatan.

Hur vet vi att det finns fler galaxer?

Det är ofta stjärnor som varierar i ljusstyrka på ett karakteristiskt sätt. Om vi då ser en stjärna som varierar på just detta sätt i en annan galax så kan vi med hjälp av den ljusstyrka vi mäter beräkna hur långt bort den galaxen är (eftersom vi vet hur ljusstark stjärnan egentligen är).

När upptäcktes andra galaxer?

Forskare tror nu att vår galax smälte samman med en annan galax för omkring tio miljarder år sedan. Bevisen för denna teori har hela tiden funnits utspridda över himlen rakt framför våra ögon, men man behövde data från rymdteleskopet Gaia och dess extraordinära precision för att kunna förstå vad vi verkligen såg.

Hur gammal är Vintergatan?

1,361×10^10 årVintergatan / Ålder

Relaterade inlägg: