Vilka rättigheter har arbetsgivaren?
Innehållsförteckning
- Vilka rättigheter har arbetsgivaren?
- Vad kan hända om jag inte passar dina arbetstider?
- Vad gör du om du upplever att din arbetsgivare inte tar hänsyn till dina rättigheter?
- Vilka är dina rättigheter som arbetstagare?
- Får man kritisera sin arbetsgivare?
- Får man ändra arbetstider?
- Vad kan hända vid arbetsvägran?
Vilka rättigheter har arbetsgivaren?
Arbetsgivaren har skyldighet att:
- följa lagar och avtal.
- behandla arbetstagarna jämlikt oavsett deras härkomst, religion, kön, ålder eller politiska åsikt.
- sörja för arbetstagarnas säkerhet och arbetshälsa.
- ge arbetstagaren en skriftligt utredning om de centrala villkoren i arbetet.
Vad kan hända om jag inte passar dina arbetstider?
Om en chef inte vill att du jobbar en dag och tid som står i ditt schema måste arbetsgivaren ändå betala ut lön till dig för tiden som ni avtalat.
Vad gör du om du upplever att din arbetsgivare inte tar hänsyn till dina rättigheter?
Skyddsombudet kan kräva att arbetsgivaren vidtar åtgärder och även vända sig till Arbetsmiljöverket om ingen åtgärd görs. Du kan även vända dig till ditt fackförbund och be att få tala med ett regionalt skyddsombud. Som arbetstagare kan du anmäla brister i arbetsmiljön till Arbetsmiljöverket.
Vilka är dina rättigheter som arbetstagare?
Som arbetstagare är det viktigt att minnas att du har både rättigheter och skyldigheter. ... Den viktigaste skyldigheten för arbetstagare är att utföra arbetet omsorgsfullt, medan arbetsgivarens viktigaste skyldighet är att betala lön för det utförda arbetet.
Får man kritisera sin arbetsgivare?
Du har rätt att internt kritisera företaget. Du har även rätt att påtala sådant som du tycker är fel. Huvudregeln är ändå att du ska framföra kritik till de ansvariga inom företaget eller till facket. Du har ingen självklar rätt att gå utanför företaget, till exempel till media, med klagomål och synpunkter.
Får man ändra arbetstider?
Arbetsgivares rätt att ändra scheman Att göra ändringar i scheman och dylikt ingår i arbetsgivarens rätt att leda och fördela arbetet. En arbetsgivare ska dock enligt arbetstidslagen ge besked om ändringar minst 2 veckor i förväg (se 12 § arbetstidslagen).
Vad kan hända vid arbetsvägran?
Arbetsvägran. Arbetsvägran är saklig grund för uppsägning om den är oresonlig. Det betyder att det inte ska finnas någon anledning för den anställda att vägra att utföra arbetsuppgifterna. En anställd är skyldig att utföra allt arbete som har ett naturligt samband med verksamheten.