Hur blir man av med artros?

Innehållsförteckning

Hur blir man av med artros?

Hur blir man av med artros?

Råd vid artros

  1. Fortsätt att vara aktiv även om det gör ont. Du kan ta två värktabletter (med paracetamol) upp till fyra gånger om dagen för att orka vara aktiv. ...
  2. Gå ner i vikt om du är överviktig. ...
  3. Det behövs ingen remiss för att besöka en artrosskola eller en sjukgymnast.

Varför får man knäartros?

Ökad belastning på en led. Om du ständigt utsätter en led för belastning, till exempel genom att sitta på huk eller stå på knä, kan det med tiden ge upphov till artros. Det gäller till exempel vissa slitsamma yrken eller utövandet av vissa idrotter. Ärftlighet ökar risken för artros.

Kan man jobba med artros?

Artros är en kronisk ledsjukdom som blir allt vanligare. Då sjukdomen påverkar vardagslivet i stor utsträckning kan det ibland bli svårt att fortsätta arbeta som vanligt. I dessa fall är det en god idé att prata med sin arbetsgivare om exempelvis andra arbetsuppgifter eller kortare arbetsdagar.

Hur vanligt är det med artros?

Cirka var fjärde person över 45 år i Sverige har artros, och i takt med en stadigt åldrande och alltmer överviktig befolkning förväntas sjukdomen bli vanligare. Trycket på sjukvården kommer att öka. Artros är den vanligaste ledsjukdomen och drabbar oftast leder i knä, höft, fingrar, rygg och stortå.

Vad är behandling vid artros?

  • Behandling vid artros. Det finns ingen behandling som kan stoppa eller bota utvecklingen av artros. Behandlingen anpassas beroende på vilken led som är drabbad men omfattar ofta livsstilsförändringar i form av viktnedgång och träning, samt läkemedel som dämpar smärta och inflammation.

Vad är orsaken till artros?

  • En orsak till artros är långvarigt slitage på dina leder som kan uppstå vid enformigt och tungt kroppsarbete, övervikt men också hos en del elitidrottsmän- och kvinnor. Världshälsoorganisationen (WHO) har tidigare konstaterat att artros är en av de tio sjukdomar som orsakar störst global sjukdomsbörda.

Hur behandlas artros med fysisk aktivitet?

  • Artros behandlas bäst med fysisk aktivitet. Artros behandlas bäst med fysisk aktivitet. – Den som har artros kan göra mycket själv för att förbättra sin hälsa. Man behöver inte tiga och lida längre. Man ska fortsätta att vara aktiv men anpassa sina aktiviteter så att man klarar av dem. Att sätta sig på sofflocket är det sämsta man kan göra.

Relaterade inlägg: