Vad får man i förtidspension?

Innehållsförteckning

Vad får man i förtidspension?

Vad får man i förtidspension?

Sjukersättning kan ges till dig mellan 19-64 år och varierar beroende på din tidigare inkomst. Ersättningen består av 64,7 procent av din genomsnittliga lön under de senaste tre åren. Du kan som mest 18 399 kr i ersättning. Även du som inte har jobbat kan ersättning, storleken beror då på din ålder.

Är ersättning från Försäkringskassan pensionsgrundande?

Sjukersättning och pension Om du får sjukersättning, det som tidigare kallades förtidspension, så skattar du för det och pengarna är pensionsgrundande i den allmänna pensionen. Då får du också extra pengar till den allmänna pensionen via ett pensionsgrundande belopp. ... Sjukersättningen upphör när du fyller 65 år.

Vad får man efter aktivitetsersättning?

Hur mycket du kan i garantiersättning beror på din ålder och hur länge du har bott i Sverige. Om du har hel ersättning och har fyllt: 19 år men inte 21 år får du 8 976 kronor före skatt i månaden. 21 år men inte 23 år får du 9 177 kronor före skatt i månaden.

Får man jobba när man är sjukpensionär?

Hel sjukersättning får du tjäna upp till 48 300 kronor. Tre fjärdedels sjukersättning får du tjäna upp till 125 580 kronor. Två tredjedels sjukersättning får du tjäna upp till 173 880 kronor. Halv sjukersättning får du tjäna upp till 202 860 kronor.

Vilka har rätt till ersättning från AFA?

Sjukförsäkringen gäller för dig som är något av följande: privat anställd arbetare. kooperativt anställd arbetare. anställd inom kommuner och regioner, Svenska kyrkan och vissa kommunala bolag.

Hur räknar man ut ersättning från Försäkringskassan?

Du får knappt 80 procent av din lön, men högst 1 027 kronor per dag. Om du är sjukskriven längre än ett år kan du ansöka om sjukpenning på fortsättningsnivå. Din sjukpenning sänks då till 75 procent av din lön. Men har du en allvarlig sjukdom kan du ansöka om att få behålla samma nivå som tidigare.

Är ersättning från a kassan pensionsgrundande?

Om du blir arbetslös och får a-kassa så ska den deklareras som inkomst. Då får du pensionsrätter i den allmänna pensionen, det vill säga den pensionsdel som visas i det orange kuvertet. Eftersom du inte har någon arbetsgivare får du inte någon inbetalning till tjänstepension när du är arbetslös.

Relaterade inlägg: