Vilka vitaminer kan kroppen skapa själv?

Innehållsförteckning

Vilka vitaminer kan kroppen skapa själv?

Vilka vitaminer kan kroppen skapa själv?

Vitamin A är bra för synen Vitaminen är även bra för att hålla din syn, hud och ditt hår i bästa skick. A-vitamin hittar du i animaliska produkter som lever, ål, fisk, ägg och kött. Kroppen kan skapa egen A-vitamin med hjälp av bekaroten som finns i röda och gula grönsaker som morötter och tomat.

Vilka vitaminer behöver jag som vegetarian?

Om man inte äter några animaliska livsmedel alls behövs kosttillskott med vitamin B12 och vitamin D eller tillräckliga mängder från berikade produkter. Det kan behövas även om man äter mjölkprodukter och ägg. Det finns stora hälsovinster med att äta mycket grönsaker, frukt, baljväxter och annan mat från växtriket.

Vad får man för vitaminer av solen?

Vi får i oss vitaminet på två sätt: dels via maten, dels bildas D-vitamin i huden när vi är ute i solen. D-vitamin i mat får vi främst i oss från fet fisk. Till exempel innehåller lax, sill och makrill mycket D-vitamin.

Vad är olika typer av vitaminbrist?

  • Symtom på olika typer av vitaminbrist. Vitaminbrist kan visa sig på olika sätt, beroende på vilket näringsämne som saknas i kroppen. A-vitaminbrist: Problem med ögonen, nattblindhet, i vissa fall nedsatt motstånd mot infektioner. C-vitaminbrist: Upprepade förkylningar, allergier, näsblod, ont i kroppen, blödande tandkött.

Vilka vitaminer är livsnödvändiga?

  • Det finns 13 livsnödvändiga vitaminer. De brukar delas upp i fettlösliga och vattenlösliga vitaminer. De fettlösliga vitaminerna är A-, D-, E- och K-vitamin, och de vattenlösliga vitaminerna är vitamin B6, vitamin B12, C-vitamin, biotin, folat, niacin, pantotensyra, riboflavin och tiamin.

Vilka vitaminer är fettlösliga?

  • De fettlösliga vitaminerna är A-, D-, E- och K-vitamin, och de vattenlösliga vitaminerna är vitamin B6, vitamin B12, C-vitamin, biotin, folat, niacin, pantotensyra, riboflavin och tiamin. Brist på vitaminer kan ofta ge specifika sjukdomssymtom samtidigt som stora mängder också kan vara skadligt.

Relaterade inlägg: