Vad får man betalt för virke?

Innehållsförteckning

Vad får man betalt för virke?

Vad får man betalt för virke?

Ett enkelt svar är 88 kronor per kubikmeter (fub). Det är i varje fall den genomsnittliga faktiska kostnaden för en slutavverkning med medelstammen 0,35 m3fub, 400 meter till bilväg och normala terrängförhållanden i Mellansverige.

Vad kostar 1 kubik skog?

När enbart hänsyn tas till kubikmeterpriset skulle marknadsvärdet då bli 10 000 kr/ha. När markvärdet läggs till blir marknadsvärdet istället bli 40 000 kr/ha fördelat på ett markvärde på ca 30 000 kr/ha och ett värde på ungskogen på ca 10 000 kr/ha.

Vad får man betalt för ett träd?

Det varierar förstås mycket, men siffran 350 kr som du nämner är ett vanligt kubikmeterpris för en tall som ger både massaved och timmerkvalitet. Räknat på en avverkningskostnad på 100 kr per m3 och att en "medelstor" tall ger 0,4 m3 virke så blir trädets nettovärde 100 kr.

Vad kan man få betalt för skog?

Prisstatistiken som LRF konsult tagit fram visar att riksgenomsnittet, det vill säga det genomsnittliga priset per skogskubikmeter i hela landet, har stigit till 435 kr/m3sk vilket är en ökning med 2,9 procent och samtidigt det högsta genomsnittspriset som uppmätts sedan LRF Konsult började sammanställa statistik 1995.

Hur mycket m3sk per hektar?

Man kan räkna med 300-400 m3 per hektar på bättre boniteter om inte alltför mycket tagits ut i gallringar. Om skogen är välskött så bör den ge ca 50% sågtimmer och 50% massaved eller biobränsle.

Hur mycket avkastning ger skog?

En skogsfastighet ger i genomsnitt 2–4 procents avkastning per år, men det kan variera kraftigt beroende på vad som kan avverkas och vilka andra intäktskällor man har, exempelvis jaktarrenden.

Relaterade inlägg: