Hur kan man få dispens från strandskyddet?

Innehållsförteckning

Hur kan man få dispens från strandskyddet?

Hur kan man få dispens från strandskyddet?

För att en strandskyddsdispens ska kunna ges krävs att det finns särskilda skäl, som finns definierade i lagtexten. Ett skäl som ofta tillämpas är att det berörda området redan har tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syften.

Vad får man göra utan strandskyddsdispens?

Tillåtet utan dispens Det är tillåtet att göra mindre renoveringar på hus utan strandskyddsdispens. Tillbyggnader och ändringar kan kräva dispens om det kan medföra ökad privatisering. Kontakta oss om du känner dig osäker.

Vem ger dispens strandskydd?

I strandskyddade områden får du normalt inte bygga eller ändra något. Om du ändå skulle vilja bygga till exempel en brygga eller ett förråd kan du söka dispens från strandskyddet. Kommunen eller Länsstyrelsen beslutar om du kan få dispens för att göra något i ett strandskyddat område.

Kan man överklaga Strandskyddsdispens?

Även vissa ideella föreningar vars mål är att tillvarata frilufts-, naturvårds- och miljöskyddsintressen har rätt att överklaga beslut om strandskyddsdispens. Kommunen kan överklaga ett beslut om dispens som har upphävts efter över- klagande eller överprövning om det är kommunen som själv har sökt dispens.

När började strandskydd gälla?

Den första lagen som skyddade landets stränder tillkom 1950. Då infördes bestämmelserna i syfte att trygga allmänhetens tillgång till stränderna och de gällde enbart i vissa utpekade områden. Efter 1975 kom strandskyddet att gälla generellt i hela landet.

Relaterade inlägg: