Vad hette den fornnordiska julen?

Innehållsförteckning

Vad hette den fornnordiska julen?

Vad hette den fornnordiska julen?

Snorres lokalisering till "midvinternatten" (fornnordiska: miðsvetrar nótt) har tidvis lett till uppfattningen att julen skulle ha firats på vintersolståndet, och att den skulle ha varit en solfest. Detta fick bland annat spridning genom Olof von Dalin på 1700-talet och fick senare stöd av Erik Brate.

Vad menas med Midvinterblot?

Midvinterblot kan avse: En fornnordisk blotshögtid strax efter eller identisk med Jul (förkristen) Midvinterblot (målning) – av Carl Larsson. Midvinterblot (film) – en svensk kortfilm från 1946.

Hur firas midvinter?

Kristen tradition. De kristna firar bland andra denna tidpunkt med sin Christi Natalis, på germanska språk bland annat uttytt som kristmäss. Tiden för midvinterblotet övertogs av den kristna kyrkan och knöts till Jesu födelse på natten till den 25 december.

Vad är Midvinterblot vikingatiden?

Här uppe i Norden fanns förstås midvinterblotet som vikingarna lär ha ägnat sig åt på 800–1050-talet. ... Midvinterblotet var ett sätt att säkerställa att ljuset och solen återvände igen, trodde man.

Vad hette den fornnordiska julen som numera är integrerad i den kristna julen?

Vad hette den fornnordiska julen som numera är integrerad i den kristna julen? Julmust, denna klassiska juldryck som sänker Coca-Colas försäljningssiffror med omkring 50% i december varje år.

När firade Vikingarna jul?

Snorre Sturlasson berör det vikingatida julfirandet i flera kungasagor i verket Heimskringla, som nedtecknades kring 1230-talet. I Håkon den godes saga anger han att den kristne kungen Håkon den gode (kung av Norge 935–961) var den som flyttade datumet för julen.

Vad är Midsommarblot?

Midsommarblot är ett blot inom nordisk nyhedendom, vilket firas vid sommarsolståndet i juni och högtidlighåller att solen nått sin högsta punkt och att naturen är som ymnigast.

Hur firade vikingar jul?

Julen var enligt Snorre en av flera årliga högtider som firades genom ett blot. Detta var en gemensam offermåltid som organiserades av en hövding, som var en världslig makthavare men också hade en religiös funktion som innehavare av ett hov där han anordnade dessa gästabud.

Relaterade inlägg: