Måste man ta penicillin mot halsfluss?

Innehållsförteckning

Måste man ta penicillin mot halsfluss?

Måste man ta penicillin mot halsfluss?

När du har halsfluss är det vanligt att du får feber att halsmandlarna blir svullna och gör ont när du sväljer. Ibland kan även lymfkörtlarna på halsen bli svullna och ömma. För det mesta behövs ingen behandling, men ibland krävs det antibiotika för att bli frisk.

När är man frisk från halsfluss?

Vid halsfluss blir de infekterade och svullnar upp – därför känns det trångt i halsen. Halsfluss är vanligast bland barn och unga, men alla kan drabbas. Besvären brukar visa sig ett par dagar efter smittotillfället, ibland längre, och går som regel över efter en vecka eller två.

Vad är bra för halsfluss?

Det finns flera olika saker du kan göra själv för att lindra besvären. Det är viktigt att försöka dricka och äta, även om du har ont när du sväljer. Både kall och varm dryck har lenande effekt på halsen och det kan även kännas behagligt att äta något kallt som till exempel glass.

Vilket penicillin mot streptokocker?

Bensylpenicillin (Penicillin G) har god aktivitet mot pneumokocker och streptokocker.

Hur blir man smittad av halsfluss?

Hur smittar halsfluss? Du kan bli smittad av halsfluss genom direktkontakt med någon som har sjukdomen. Det kan till exempel vara om du tar någon i hand och därefter tar dig själv i ansiktet, eller om du kysser någon. Det tar ofta två till fyra dagar från att du har blivit smittad tills du börjar få symtom.

Kan man träna när man har halsfluss?

Har du till exempel ont i halsen kan fysisk aktivitet försämra ditt tillstånd. – Nej, då ska du verkligen inte träna. Du kan ha halsfluss, och om du då gör en fysisk aktivitet kan bakterierna spridas runt i blodet och sätta sig på hjärtat.

Kan man bota halsfluss själv?

Behandling vid halsfluss I de flesta fall går halsfluss över av sig själv, oavsett om orsaken är virus eller bakterier. Om infektionen beror på bakterier behövs ibland behandling med antibiotika. Det är viktigt att fullfölja hela behandlingen med antibiotika även om symtomen har försvunnit.

Är det farligt att dricka alkohol när man har halsfluss?

Alkohol sänker ditt immunförsvar och ökar risken att göra dig sjuk. Alkohol försämrar återhämtningen om du redan är sjuk. Alkohol stör din sömn, vilket gör dig mindre motståndskraftig för infektioner och förlänger sjukdomsförloppet om du är sjuk.

Relaterade inlägg: