Vad säger man när man ringer 112?

Innehållsförteckning

Vad säger man när man ringer 112?

Vad säger man när man ringer 112?

Du får berätta vad som har hänt och om någon är skadad. Du får också berätta var hjälpen behövs och vem du är som ringer. Den som svarar på nummer 112 bestämmer vilken typ av hjälp de ska skicka ut. Det kan vara ambulans, polis, brandkår eller sjöräddning.

Vad gör man om man råkar ringa 112?

Ska jag snabbt lägga på om jag har råkat ringa 112 av misstag? Nej, vänta på svar och tala sedan om att du ringt av misstag så att SOS-operatören får reda på att det inte finns en hjälpsökande bakom samtalet.

Kan 112 ringa mig?

Du kan ringa nödnumret 112 dygnet runt från fast eller mobil telefon var du än är i Sverige. Ditt samtal besvaras av en SOS-operatör som ställer frågor för att kunna ge nödvändig hjälp. SOS-operatören pratar svenska eller engelska.

Vad händer om man ringer 112 i onödan?

– Om man ringer nödnumret 112 i onödan kan det leda till att den som är i verklig nöd får vänta extra länge, säger Björn Skoglund. Nödnumret 112 ska endast användas vid akuta nödsituationer då det är fara för liv, egendom eller miljö. – Rök och röklukt kan färdas lång väg, fortsätter Björn Skoglund.

Får man böter om man råkar ringa 112?

Missbruk av larmanordning Den som genom missbruk av larm, nödsignal eller annan liknande anordning föranleder onödig utryckning av polis, kommunal organisation för räddningstjänst, ambulans, militär, sjöräddning eller annat organ för allmän bevakningstjänst, döms för till böter eller fängelse i högst sex månader.

Vad händer om man råkar ringa SOS?

Om du ringer eller skickar sms till ett nödnummer kan telefonens plats skickas så att räddningspersonalen snabbare ska kunna hitta dig. Det gäller till exempel om du ringer 112 i Europa eller 911 i USA.

Relaterade inlägg: