Vad får man för straff för stöld?

Innehållsförteckning

Vad får man för straff för stöld?

Vad får man för straff för stöld?

Straffet för stöld är fängelse i högst två år. Ringa stöld kallades tidigare för snatteri och regleras i 8 kap. ... Straffet för det är böter eller fängelse i upp till sex månader. Vid butikstillgrepp kom Högsta domstolen i rättsfallet NJA 2019 s.

Vad händer om man tjuvar?

Om du misstänks för ett brott håller polisen ett förhör med dig. Om brottet är mindre allvarligt kan polisen förhöra dig på platsen efter att ha gett dina föräldrar och socialtjänsten möjlighet att vara med vid förhöret. ... Är brottet mycket allvarligt kan du bli anhållen och då utses en försvarare (en advokat) till dig.

Vad kan man få för stöld?

Det finns i Sverige tre olika grader av brottet stöld, nämligen ringa stöld, stöld av normalgraden samt grov stöld (8 kap. 1 §, 2 § och 4 § Brottsbalken, BrB). För bedömningen om det rör sig om en ringa stöld så är stöldgodsets värde av vikt samt övriga omständigheter.

Kan man dömas för försök till stöld?

Straffet för försök till ett brott blir högst vad som gäller för fullbordat brott. Det måste vara särskilt stadgat att försök till brottet i fråga är straffbelagt. Som exempel kan nämnas försök till stöld, grov stöld, rån med flera brott som har straffbelagts genom 8 kap. 12 § brottsbalken.

Relaterade inlägg: