Vad är ett naturreservat och vilka regler gäller där?

Innehållsförteckning

Vad är ett naturreservat och vilka regler gäller där?

Vad är ett naturreservat och vilka regler gäller där?

Naturreservat består ofta av sammanhängande värdefull natur där naturskog, vattendrag, marina miljöer, öppna kulturlandskap och myrar kan ingå. De utgör cirka 85 procent av den totala yta i Sverige som är skyddad med stöd av miljöbalken. Miljöbalken är verktyget som används för att bilda naturreservat.

Får man ta pinnar i naturreservat?

Du får ta nedfallna kottar och löst liggande pinnar och grenar på marken som ved till elden. Men det är inte tillåtet att hugga eller såga ner träd eller buskar, eller att ta ris, grenar eller näver från levande träd. Det är inte heller tillåtet att använda vindfällen som ved.

Kan man plocka svamp i naturreservat?

Du får plocka vilt växande blommor, bär och svamp i naturen, men vissa växter är fridlysta och de får du inte plocka. Särskilda regler gäller i nationalparker och naturreservat. Man får bara plocka de blad och bär som årligen reproduceras, det vill säga, som inte skadar växten genom plockningen.

Vilket är ditt närmaste naturreservat?

Hitta naturreservat i ditt län Gå in på webbsidan för länsstyrelsen i ditt län för att hitta naturreservaten i länet. Många har kartor och fina beskrivningar över flera reservat och vad som är tillåtet och förbjudet.

Får man elda på klipphällar?

I de flesta naturreservat råder eldningsförbud. Du får aldrig bryta grenar av träd som lever, elda precis under ett träd eller direkt på en klipphäll då den kan spricka.

Får man ta med pinnar från skogen?

Du får ta nedfallna kottar och löst liggande pinnar och grenar på marken som bränsle till elden. Men det är inte tillåtet att hugga ner träd eller buskar eller att ta ris, grenar eller näver från levande träd.

Får man tälta på Kungsö?

Kungsö ligger inom Vrångö naturreservat så det råder tältförbud. Perfekt ö för utflykt, bad, paus och toppbestigning. Från toppen av Kungsö har man bra vy över stora delar av södra skärgården och ut mot fyrplatserna Vinga och Tistlarna och Valö såklart. På väg in mot stranden en aprildag.

Relaterade inlägg: