Hur länge kan man få uppehållstillstånd?

Innehållsförteckning

Hur länge kan man få uppehållstillstånd?

Hur länge kan man få uppehållstillstånd?

Som bevis för ditt uppehållstillstånd får du ett uppehållstillståndskort. För dig som har ett permanent uppehållstillstånd gäller uppehållstillståndskortet som längst i fem år. Därefter behöver du ett nytt kort. För dig med tidsbegränsat uppehållstillstånd gäller uppehållskortet lika länge som tillståndet.

Varför får man inte uppehållstillstånd?

Uppehållstillstånd som familjemedlem till någon i Sverige Vuxna syskon eller föräldrar till vuxna barn kan normalt inte få uppehållstillstånd som anhörig. Personen i Sverige ska antingen vara svensk medborgare, ha permanent uppehållstillstånd eller tidsbegränsat uppehållstillstånd med flyktingstatus.

Kan man bli av med sitt permanenta uppehållstillstånd?

Ett permanent uppehållstillstånd kan återkallas om en person medvetet lämnat felaktiga uppgifter som ledde till att uppehållstillståndet beviljades eller medvetet förtigit omständigheter som varit av betydelse för att få tillståndet (7 kap. 1 § 1 st. utlänningslagen).

Hur lång tid innan permanent uppehållstillstånd?

För att ta reda på om du har ett biometriskt pass kan du kontakta de som utfärdat ditt pass. Dock gäller att när en person ska vara i Sverige i mer än 90 dagar krävs uppehållstillstånd. Ett uppehållstillstånd ska vara klart innan inresa sker till Sverige.

Hur länge måste man bo i Sverige för att få permanent uppehållstillstånd?

När du har haft uppehållstillstånd i minst tre år kan du få permanent uppehållstillstånd. Eftersom uppehållstillstånd generellt beviljas för två år i taget, och du bara kan få permanent uppehållstillstånd när du ansöker om förlängning, kan du vanligtvis ansöka om permanent uppehållstillstånd tidigast efter fyra år.

Hur får man permanent uppehållstillstånd i Sverige?

Om du har ett arbete eller ett eget företag som du kan försörja dig på kan du uppge det när du ansöker om förlängning. Om du uppfyller alla villkor kan du få permanent uppehållstillstånd. Ett av villkoren är att du måste ha fyllt 25 eller ha fullföljt en gymnasieutbildning.

Hur länge gäller ett uppehållstillstånd för besök i Sverige?

  • Ett uppehållstillstånd för besök gäller som längst upp till ett år, men oftast högst sex månader. En person som vill besöka Sverige kortare tid än tre månader behöver inget uppehållstillstånd, men kan behöva ett visum. Ett visum är ett tillstånd för att tillfälligt resa in och vara i ett land under högst 90 dagar.

Vad är uppehållstillstånd för att söka asyl i Sverige?

  • Uppe­hålls­till­stånd för att söka skydd (asyl) En person som är förföljd eller riskerar förföljelse eller omänsklig behandling i sitt hemland kan söka asyl i Sverige. Den som söker asyl lämnar sin ansökan till gränspolisen när han eller hon reser in i Sverige, eller på en av Migrationsverkets ansökningsenheter.

Vad innehåller uppehållstillståndskortet?

  • Uppgifter som kortet inne­håller. Uppehållstillståndskortet innehåller bland annat uppgifter om vilken typ av tillstånd du har fått och hur länge ditt kort gäller. Dina individuppgifter finns också med på kortet.

Relaterade inlägg: