Vad händer när arrendet går ut?

Innehållsförteckning

Vad händer när arrendet går ut?

Vad händer när arrendet går ut?

Arrende är en nyttjanderätt som fastighetsägaren upplåter genom, framför allt mark mot vederlag. ... Det betyder alltså att man måste säga upp arrendeavtalet för att det ska upphöra. Om en uppsägning inte sker så forsätter arrendeavtalet automatiskt att löpa vidare på samma villkor.

Varför Arrendetomt?

Fritidshus på en arrendetomt är ett så kallat Bostadsarrende. Marken för då inte användas för jordbruksverksamhet. Det ger även dig som arrendator rätt att bygga ett hus eller behålla ett befintligt hus som finns på den arrenderade marken. Som huvudregel har du besittningsrätt på ditt bostadsarrende.

Kan man bli av med Arrendetomt?

Ett arrende kan inte pantsättas. Endast fastighets-/jordägaren kan pantsätta enligt 6 kap 2 § jordabalken. Du kan därför som arrendator aldrig pantsätta din nyttjanderätt av marken. Däremot kan en så kallad säkerhetsöverlåtelse avvändas, även om det inte är vanligt.

Vad menas med Arrendestuga?

Arrende är när en markägare ger en fysisk eller juridisk person rätten att använda jordägarens jord eller mark mot en viss avgift. ... Marken som arrenderas kan upplåtas som jordbruksarrende, bostadsarrende, anläggningsarrende eller lägenhetsarrende. Det som är avgörande är vad arrendatorn ska använda marken till.

Relaterade inlägg: