Vilka Elinstallationsarbeten får man utföra utan auktorisation?

Innehållsförteckning

Vilka Elinstallationsarbeten får man utföra utan auktorisation?

Vilka Elinstallationsarbeten får man utföra utan auktorisation?

Sverige

  • A - Fullständig auktorisation, alla elinstallationsarbeten.
  • AL - Auktorisation Lågspänning, elinstallationsarbete i anläggningar för högst 1000 V AC eller 1500 V DC.
  • B - Begränsad auktorisation, Elinstallationsarbeten på lågspänningsanläggningar begränsat till arbete i befintlig gruppledning som innebär.

Måste man ha elektriker?

Om du funderar över att installera ny el eller dra om gamla ledningar i din bostad är det ytterst viktigt att du anlitar en behörig elektriker. Det handlar inte bara om säkerhet utan också om försäkringar.

Får man installera lampa själv?

Man får byta ut trasiga lampor och lysrör, förutsatt att man kontrollerar tillåtna wattal; alltså att man inte sätter i en starkare lampa än vad som anges på armaturen. Man får byta proppar och säkringar. Man får montera skarvsladdar och reparera eller byta ut delar i trasiga skarvsladdar och apparatsladdar.

Vad gäller för auktorisation al?

För att få en auktorisation lågspänning, AL, ställs ett utbildningskrav och ett krav på praktisk erfarenhet. Kraven regleras i Elsäkerhetsverkets föreskrifter ELSÄK-FS 2017:4. ... Med lågspänning avses en nominell spänning upp till och med 1 000 volt växelspänning (AC) och upp till och med 1 500 volt likspänning (DC).

När krävs elektriker?

De flesta arbeten där el är inblandat kräver en behörig elinstallatör. Både för att arbetet ska bli bra utfört och att elen i bostaden ska vara säker. För att få vägledning i ditt beslut har vi samlat lite tips och råd som kan hjälpa dig.

Får man koppla utebelysning själv?

– Förläggning av fast installation kräver alltid behörig elinstallatör, men hänger du upp en tillfällig lampa med stickproppsanslutning kan du göra det själv. Är det stickproppsinstallationer krävs det i regel ingen behörig elinstallatör men alla produkter och delar ska vara avsedda för utomhusmontage, säger Lars.

Relaterade inlägg: