Vad måste en motion innehålla?

Innehållsförteckning

Vad måste en motion innehålla?

Vad måste en motion innehålla?

Skriv tydligt vad du vill uppnå med ditt förslag En bra motion har en tydlig problemformulering och en tydlig beslutsformulering. När du skriver en motion skriv gärna kort och kärnfullt, fler ord stärker inte alltid ett argument utan tänk på att andra ska kunna ta till sig av dina argument och förslag.

Vilka delar brukar en motion innehålla?

För att en framställning skall anses vara en motion bör den innehålla ett förslag till åtgärd, och yrkande. Om så inte är fallet bör medlemmen kontaktas för att precisera sitt förslag. Innan en motion tas upp på årsmötet ska styrelsen avge ett yttrande. (I det här fallet avses vad styrelsen tycker om din motion.)

Hur svarar styrelsen på en motion?

Styrelsen bör lämna sitt svar på motionerna. Styrelsen har ofta information och kunskap om sådant som motionerna handlar om. Styrelsen kan rekommendera medlemmarna att antingen bifalla, avslå eller anse motionen besvarad beroende på vilken information som styrelsen har.

Kan man avslå en motion?

Styrelsen ska alltid föreslå bifall (godkännande) eller avslag på din motion. ... Även styrelsens medlemmar kan lämna in motioner. Alla motioner som lämnas in till styrelsen ska tas upp på årsmötet, även de som styrelsen föreslår att avslås. Om det är flera motioner som lämnas in till årsmötet ska dessa numreras.

Vad är en motion i en förening?

Det är styrelsen som har ansvar att kalla till årsmöte. ... Medlemmarna ska känna till hur de kan skriva motioner till årsmötet. En motion är ett förslag om en förändring som en eller flera medlemmar vill att årsmötet ska rösta om. Styrelsen ska sedan läsa och kommentera de motioner som har inkommit.

Kan en motion vara anonym?

”Person med motionsrätt äger rätt att lämna motionen anonymt. ... För att motionen ska tas upp till behandling på stämman krävs att två personer med motionsrätt inför styrelsen styrker att motionen är lämnad av någon som har motionsrätt.

Hur skriver man en motion till ett årsmöte?

Hur du skriver en motion

  1. Motionen ska bara behandla ett ämne. ...
  2. Skriv en tydlig rubrik som talar om vad motionen handlar om.
  3. Inled med en bakgrund till frågan.
  4. Om det finns konkreta fall att hänvisa till, beskriv dem.
  5. Sammanfatta förslagen i en eller flera korta ”att-satser”.

Hur skriver man en motion till en bostadsrätt?

Så här skriver du en motion

  1. Skriv en rubrik som kortfattat beskriver vad ärendet handlar om.
  2. Skriv vad ärendet handlar om.
  3. Avsluta motionen med att själv föreslå ett beslut som du tycker att årsstämman ska ta.
  4. Skriv under dokumentet med ditt namn.
  5. Skicka eller lämna personligen din motion till din styrelse.

Relaterade inlägg: