Varför får man hepatit B?

Innehållsförteckning

Varför får man hepatit B?

Varför får man hepatit B?

Hepatit B orsakas av ett virus som sprids sexuellt eller via blod. Smittan finns bland människor i hela världen. I Sverige är smittan ovanlig men i vissa delar av Afrika och Asien är 10–20 procent av befolkningen smittad.

Vad får man gulsot av?

När det röda färgämnet i blodkropparna, hemoglobinet, bryts ner bildas ett gult färgämne, bilirubin. Det är bilirubinet som kan göra att barnets hud och ögonvitor blir gulaktiga.

Kan man bli av med hepatit B?

De flesta som får hepatit B blir friska utan behandling, men kan överföra viruset under flera månader. Några har kvar sjukdomen hela livet. Du kan vaccinera dig mot hepatit B i förebyggande syfte. Du kan också undvika att bli sjuk om du vaccinerar dig inom ett dygn efter att du har kommit i kontakt med viruset.

Vilka virus kan orsaka hepatit?

Det finns olika sorters hepatit som orsakas av virus. De vanligaste är hepatit A, hepatit B och hepatit C. Hepatit kan spridas på olika sätt beroende på vilken sorts hepatit det är: Hepatit A sprids genom mat och dryck.

Hur blir man smittad av hepatit?

Hepatit A orsakas av ett virus som globalt sett sprids främst via avloppsförorenat vatten. Sjukdomen drabbar i princip endast människan och förekommer allmänt i länder med dålig dricksvattenhygien, men kan även smitta från person till person eller via livsmedel.

Vad är hepatit B och C?

Hepatit A, B och C, eller smittsam leverinflammation, är alla virusinfektioner. De överförs på olika sätt men gemensamt är att de påverkar levern och orsakar gulsot.

Kan man bli av med hepatit C?

Hepatit C är en leverinflammation som orsakas av ett virus. Sjukdomen överförs framför allt genom blod. Genom behandling med läkemedel kan de allra flesta med hepatit C bli friska. Du som har hepatit C måste följa vissa regler, enligt smittskyddslagen.

Hur smittas man av hepatit?

Hepatit A-virus utsöndras med avföringen och kan därigenom spridas via mat eller vatten som förorenats med avloppsvatten. Smittan kan spridas direkt från person till person vid mycket nära kontakt inom till exempel samma hushåll eller förskola, men smittan kan också spridas sexuellt.

Relaterade inlägg: