Vad grundar sig sjukersättningen på?

Innehållsförteckning

Vad grundar sig sjukersättningen på?

Vad grundar sig sjukersättningen på?

Sjukersättning kan ges till dig mellan 19-64 år och varierar beroende på din tidigare inkomst. Ersättningen består av 64,7 procent av din genomsnittliga lön under de senaste tre åren. Du kan som mest få 18 399 kr i ersättning. Även du som inte har jobbat kan få ersättning, storleken beror då på din ålder.

Får man betalt första sjukdagen?

Karensdag och läkarintyg återinförs den 1 december Det betyder att du inte får ersättning för den första dagen som du är frånvarande på grund av sjukdom. Är du sjuk längre än 7 dagar måste du ha ett läkarintyg för att kunna ersättning.

Är det svårt att få sjukpension?

För att få sjukersättning ska du vara 30–64 år, och nedsättningen av arbetsförmågan ska vara bestående. Sjukersättning – det som många felaktigt kallar "förtidspension" – kan beviljas med 25%, 50%, 75% alt 100%, beroende på nedsättningen av arbetsförmågan. För att har rätt till sjukersättning krävs (enligt 33 kap.

Hur gör du för att få sjukersättning?

  • För att få sjukersättning behöver du ansöka om detta på Försäkringskassans hemsida. Ansökan sker antingen genom att du loggar in på "Mina Sidor" eller att du skriver ut en blankett som du fyller i. När du skickat in din ansökan om sjukersättning till Försäkringskassan behöver du komplettera din ansökan med ett läkarutlåtande.

När ska du vara berättigad till sjukersättning?

  • För att vara berättigad till sjukersättning måste du vara mellan 19 och 64 år. Tidigare benämnde man sjukersättning som sjukpension eller förtidspension. Begrepp som numera inte förekommer i samhället. Det är enbart personer som aldrig mer kommer att kunna arbeta som har rätt till sjukersättning. När det gäller kortare perioder av nedsatt ...

Hur mycket får du tjäna på en hel sjukersättning?

  • Om din omfattning är: 1 Hel sjukersättning får du tjäna upp till 47 300 kronor. 2 Tre fjärdedels sjukersättning får du tjäna upp till 122 980 kronor. 3 Två tredjedels sjukersättning får du tjäna upp till 170 280 kronor. 4 Halv sjukersättning får du tjäna upp till 198 660 kronor. 5 En fjärdedels sjukersättning får du tjäna upp till 274 340 kronor.

Vad är sjukersättning eller sjukpension?

  • Sjukersättning – förr kallat sjukpension Sjukersättning är en ersättning som betalas ut till personer som inte längre kan arbeta på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning. För att vara berättigad till sjukersättning måste du vara mellan 19 och 64 år. Tidigare benämnde man sjukersättning som sjukpension eller förtidspension.

Relaterade inlägg: