Vilka regler finns det i krig?

Innehållsförteckning

Vilka regler finns det i krig?

Vilka regler finns det i krig?

Reglerna säger bland annat vilka som är skyddade och inte får anfallas, och att man inte får använda vilka vapen som helst. Krigets lagar tar inte ställning till, eller är beroende av, vem som startade konflikten. Reglerna gäller bara i krig och de flesta reglerna finns i Genèvekonventionerna.

Vilka vapen får man inte använda i krig?

Förbjudet att använda stridsmedel och stridsmetoder som har sådan beskaffenhet som orsakar överflödig skada eller onödigt lidande är sedvanerättsligt bindande. Att använda vapen som till sin beskaffenhet är urskillningslösa är alltså också förbjudet enligt sedvanerätten.

Vilka är de fyra grundprinciperna för krigets lagar?

Krigets lagar har ett antal centrala principer om distinktion, proportionalitet, försiktighet, förbud mot att orsaka onödigt lidande och överflödig skada, samt principen om ickediskriminering och Martensklausulen. Dessa principer är i dag väl utvecklade och förankrade i regler i både traktater och sedvanerätt.

Får man bomba sjukhus?

Får man bomba eller attackera ett sjukhus i ett krig? Nej. Enligt humanitär rätt skyddas civila och civila byggnader i alla väpnade konflikter. ... Det är förbjudet att ta in vapen på Läkare Utan Gränsers sjukhus och sjukvårdsanläggningar för att säkerställa att de inte används i militära syften.

Relaterade inlägg: