Hur kommer gentekniken påverka framtiden?

Innehållsförteckning

Hur kommer gentekniken påverka framtiden?

Hur kommer gentekniken påverka framtiden?

Förhoppningarna är stora på att gentekniken ska bota sjukdomar och ge människan ett långt liv. Men fortfarande är genterapi en relativt ovanlig behandlingsform. ... Metoder för genetisk diagnostik och behandling av osteoporos är ett av många exempel på vad forskningen i framtiden kan ge.

Varför är det viktigt att ha kunskaper i genteknik?

För att kunna fatta demokratiska och politiska beslut är det viktigt att ha kunskap om genteknik och dess effekter. När det gäller kulturella och sociala skäl är kunskap viktigt därför att genteknik har utvecklats under en lång tid och har både ett historiskt och kulturellt värde.

Vad finns det för risker med genteknik?

– Det finns inget som säger att det skulle vara farligare. Men risken som finns är att människor som är allergiska mot fisk då till exempel skulle bli allergiska mot potatis om den överförda genen leder till produktion av ett allergiframkallande ämne.

Vad finns det för möjligheter med genteknik?

Utvecklingen av nya gentekniker som CRISPR-Cas9 har skapat en revolution inom biologisk och medicinsk forskning. De innebär möjligheter att göra riktade förändringar i arvsmassan på nästan alla slags organismer, från bakterier till människor.

Hur påverkar DNA oss?

I kroppens celler finns vår arvsmassa, DNA, som innehåller gener. Generna ärver vi och de kan inte ändras. DNA-metylering är den del i epigenetiken som utforskats mest (och som denna översikt handlar om) och innebär att kemiska föreningar, så kallade metylgrupper, sätter sig på generna vilket påverkar deras funktion.

Relaterade inlägg: