Får man alltid säga vad man vill?

Innehållsförteckning

Får man alltid säga vad man vill?

Får man alltid säga vad man vill?

Det står i barnkonventionen att du är fri att uttrycka dina åsikter och tankar. Du har alltså rätt att säga vad du vill och att bilda dina egna uppfattningar. Det gäller så länge du inte bryter mot lagen eller säger något som skadar någon annan. En människa kan uttrycka sin åsikt på många olika sätt.

Vad får man inte säga enligt Yttrandefrihetslagen?

Yttrandefriheten innebär däremot inte att man får skriva vad som helst. Att sprida hot, förtala någon, sprida upphovsrättsligt material, hets mot folkgrupp är några exempel på handlingar som inte är tillåtna. Med andra ord är yttrandefrihet ingen absolut rättighet, dvs det får göras begränsningar - mer om detta nedan.

Får man säga vad som helst på nätet?

Sveriges grundlagar skyddar medborgarnas rätt att uttrycka "tankar, åsikter och känslor" offentligt. Ur juridisk synvinkel är rättigheterna i stort sett desamma på nätet som utanför.

Vilka åsikter får uttryckas?

Yttrandefrihet är en mänsklig rättighet som finns fastslagen i Sveriges grundlag. ... Yttrandefriheten värderas högt och de allra flesta uttalanden är tillåtna trots att de ibland kan vara provocerande eller radikala. Huvudregeln är alltså att du får uttrycka dina åsikter hur mycket du vill och i vilken form du vill.

Relaterade inlägg: