Vad gäller under prövotiden?

Innehållsförteckning

Vad gäller under prövotiden?

Vad gäller under prövotiden?

Alla nyblivna körkortstagare i Sverige får en prövotid på två år. Prövotid innebär att om du under denna tvåårsperiod gör dig skyldig till någon förseelse som leder till att körkortet återkallas, måste du göra ett nytt körkortsprov (kunskapsprov och körprov) innan ett nytt körkort kan tillverkas.

Vad händer om man krockar under sin prövotid?

Saker som fortkörning, böter, rattfylleri och krockar kan leda till indraget körkort. ... Men har du prövotid får du böter plus att ärendet sedan tas vidare till Transportstyrelsen. Det är inte polisen som bedömer dig annorlunda utan Transportstyrelsen som har andra regler. De kan då kräva att du gör om förarprovet.

Varför återkallas körkort?

Om du gjort dig skyldig till ett allvarligt brott som inte behöver vara ett trafikbrott eller ha samband med bilkörning, till exempel grov misshandel, grovt narkotikabrott eller tillåtande av olovlig körning, kan det också vara grund för att körkortet återkallas.

Vad händer när man tagit körkort?

När man tagit körkort i Sverige har man en prövotid på två år. Prövotid innebär att om du begår ett så pass allvarligt brott att återkallelse av körkort krävs, så måste du göra om teoriprov och uppkörning för att få tillbaka ditt körkort.

Hur fort får man köra med prövotid?

Kortfattat kan det sägas att en enstaka hastighetsöverträdelse i regel medför en återkallelse av körkortet om man har kört över 30 km/h över hastighetsgränsen när det rör sig om en väg med hastighetsbegränsningen 40 km/h eller mer.

När ryker körkortet prövotid?

Vanligtvis blir ens körkort indraget om man håller en hastighet på 20km/h över hastighetsgränsen på en 30-väg, eller en hastighet på över 30km/h på vägar med högre hastighetsbegräsning än 30km/h.

Kan man bli av med körkortet för alltid?

Den som får sitt körkort återkallat längre än 12 månader måste alltid avlägga ett nytt godkänt förarprov, det vill säga klara både teoriprovet och uppkörningen igen, innan ett nytt körkort kan utfärdas. Den som får sitt körkort återkallat under prövotiden måste alltid avlägga ett nytt godkänt förarprov.

Kan man bli av med körkortet på livstid?

Vad gäller det indragna körkortet finns även här ett kryphål. ”Livstidkan i själva verket betyda fem år. – Praxis är att du har möjlighet att ansöka om att få tillbaka ditt körkort efter fem år. ... – Det är relativt rutinmässigt att kunna få tillbaka sitt körkort efter fem år, trots att man säger ”livstid”.

Relaterade inlägg: