Vad gäller när man arbetar som personlig assistent Vad får man och var får man inte göra?

Innehållsförteckning

Vad gäller när man arbetar som personlig assistent Vad får man och var får man inte göra?

Vad gäller när man arbetar som personlig assistent Vad får man och var får man inte göra?

Helena Karnström menar också att det egentligen inte finns några gränser för vad en assistent kan göra. - I princip finns inga gränser men det går samtidigt inte att kräva saker som är brottsliga eller där assistenten kan skada sig fysiskt eller psykiskt.

Vad gör man som personlig assistent?

Personlig assistans innebär att ett antal personer hjälper dig med sådant som du inte kan göra själv. Assistenterna hjälper dig med det som kallas grundläggande behov. Det kan vara att du behöver hjälp med att tvätta dig, äta, klä av dig och klä på dig, andas och gå på toaletten.

Hur många timmar är heltid som personlig assistent?

I PAN-avtalet är veckoarbetstiden 40 timmar för personliga assistenter och 48 timmar för anhörigvårdare.

Hur länge får man jobba som personlig assistent?

För en assistent som omfattas av ett kollektivavtal är högsta tillåten arbetstid 48 timmar/vecka i genomsnitt under beräkningsperioden. Även kallat begränsningsperiod, på högst 12 månader. Om assistent arbetar mer kan utbetalning normalt inte göras för mer än 40 timmar/vecka.

Vad får en assistent göra?

Vad gör en personlig assistent En personlig assistent är anställd för att utföra vissa arbetsuppgifter för att underlätta för en brukare som har en funktionsnedsättning. Det kan bland annat vara att handla, städa, tvätta, diska, umgås med brukaren och följa med brukaren då brukaren lämnar bostaden för olika ärenden.

Vad krävs för att arbeta som personlig assistent?

Vilken utbildning krävs för att bli Personlig assistent Lämplig utbildning för arbetet som personlig assistent kan man få genom att läsa det treåriga Omvårdnadsprogrammet eller Barn- och Fritidsprogrammet inom gymnasieskolan. Lämpliga utbildningar kan även finnas vid Yrkeshögskolor.

Hur mycket får man i OB som personlig assistent?

Ersättning för beredskap utges med 10,78 kr per timme inklusive semester- /lön/ersättning från 2017-10-01, 11,00 kr från 2018-10-01, 11:25 kr från 2019-10-01.

Vad är viktigt att tänka på beträffande arbetsmiljön för de som arbetar som personlig assistent?

för personliga assistenter Där står det att arbetsgivaren är den som har ansvar för arbetsmiljön, men att medarbetarna ska delta i arbetet och säga till om det är något som inte är bra. Medarbetarna kan också engagera sig i arbetsmiljöfrågor genom att bli skydds- ombud på arbetsplatsen.

Relaterade inlägg: